Helgkrönika: Psykopater dödar bättre med skjutvapen än kniv

Visst är det en tragedi att 28 personer under gårdagen sköts ihjäl vid en skola i Conneticut. Men det är knappast en chock.

Dödskjutningar äger rum vid amerikanska skolor varje år. Ingen har väl glömt då 15 personer sköts till döds i Columbine, eller massakern vid ett universitet i Virginia 2007, med hela 33 dödsoffer som följd.

USA:s vapen-lobby vidhåller dock att det är ”psykopater och inte skjutvapen som dödar”, och föreslår därmed att dåden beror på problem i samhället snarare än de liberala vapenlagarna.

Intressant i detta sammanhang är att en liknande attack under gårdagen också ägde rum vid en skola i Kina. Under fredagsmorgonen löpte en knivman amok i provinsen Henan, bröt sig in på en skola och högg ner 22 elever.

Det finns dock betydande skillnad mellan Conneticut och Henan. I Conneticut överlevde endast en av de elever som sköts av gärningsmannen. Men i Henan så miste inte en enda person livet.

Förklaringen är givetvis att det inte användes skjutvapen i Henan. Kinas vapenlagar är nämligen den direkta motsatsen till USA:s. Privatpersoner är nästan helt förbjudna att äga skjutvapen, och minimistraffet för att inneha eller sälja dessa är tre års fängelse.

Därför finns det heller nästan inga sådana vapen i omlopp i Kina, vilket innebär mindre dödsskjutningar och framför allt att psykopater eller förvirrade ungdomar nästan omöjligen kan få tag på pistoler och gevär.

Vid massakern 1993 vid Westside Middle School, Arkansas, var förövarna bara 11 och 13 år gamla. I Kina hade de aldrig kunnat förvärva de vapen som behövdes för att döda sina fem skolkamrater.

Sambandet kan ses ännu tydligare genom den våg av attacker mot kinesiska skolor som ägde rum 2010-11, där 21 barn dödades och minst 90 skadades vid nio vansinnedåd runtom i landet.

Vid alla dessa nio tillfällen dog alltså färre personer än under gårdagens dåd i Conneticut. Så hade knappast varit fallet om de kinesiska gärningsmännen hade kunnat kvittera ut skjutvapen i mataffären.

Genom att jämföra de senaste årens skolattacker i Kina och USA, kan man således skrota vapen-lobbyns trötta och motsägelsefulla argument.

Economist fastslår också att det under 2008-09 skedde 39 dödsfall med skjutvapen inblandade i England och Wales, samtidigt som USA, med en befolkning sex gånger så stor, upplevde hela 12 000 mord med skjutvapen bara under 2008. Även förra året dödades 10 728 amerikaner av handeldvapen.

Så även om det till syvende och sist är människor som begår dåden, är det otvivelaktigt så att ”amerikanska psykopater” dödar mer effektivt med skjutvapen, än vad ”kinesiska psykopater” eller till och med engelsmän gör med vapen som hammare och kniv.

Innan USA i frågan om vapenlagar följer Kinas exempel, så kommer fler oskyldiga att dö helt i onödan, och föräldrarna tvingas även i fortsättningen skicka sina barn till skolan med en klump i magen.

Relaterat: DN, GP, Dagen, DN, DN, SR, SvD, DN, DN, DN, GP, DN, SR, GP, GP, SvD, GP, SR, SR, SR, SR, SvD, SvD, SvD, SvD