Veckan som gick: Nyheter från Kina/Asien v. 46

26 november, 2012

Vecka 46 var en relativt lugn nyhetsvecka i Kina, i alla fall jämfört med tidigare veckors spekulationer och maktspel inför det ledarbyte som nyligen genomfördes.

Kina har dock återigen oroat sina grannländer med vilka man har gränskonflikter, genom att i övningar ha lyckats landa plan på sitt nya hangarfartyg, samt utfärdat ett nytt pass där flera omtvistade landområden är målade med samma färg som Kina på den karta som finns i passet.

För att inte missa kommande nyhetssammanställningar, prenumerera på InBeijing, eller håll ett öga på Twitter och Facebook.

Sammanställningen av föregående veckas nyheter kring Kina/Asien publiceras varje måndag morgon svensk tid. Den är gratis, och den enda i sitt slag på svenska. FW gärna till vänner och bekanta med Kina-intresse.

VECKAN SOM GICK: NYHETER FRÅN KINA/ASIEN V. 46

EKONOMI & HANDEL

China says US overtakes EU as its top export market – På grund av Europas djupa ekonomiska kris, har nu USA övertagit platsen som Kinas största handelspartner. Enligt AFP var Kinas handel med USA under årets tio första månader ett par procent större än den med Europa. Samtidigt har ASEAN övertagit Japan som den tredje största handelspartner.

China’s economy to expand by 8.4% in Q4: report – Efter att Kinas tillväxt har sjunkit sju kvartal i rad, som kommer den nu öka något inför detta års fjärde kvartal, då Xinhua skriver att ekonomin kommer växa med 8,4 procent, jämfört med samma kvartal i fjol. Det är upp med en hel procentenhet från förra kvartalets tillväxt, och kommer innebära att Kinas ekonomi under 2012 precis når upp till den magiska tillväxtgränsen 8 procent. En intervju med ett statligt institut gör gällande att ekonomin kommer ta fart och växa med cirka 9 procent under 2013.

Shanghai ranks highest in per capita disposable income among 28 provinces – En ny undersökning visar att Shanghai har den högsta inkomsten per capita bland de 28 provinser och administrativa områden som publicerat denna statistik för 2012 års tre första kvartal. Fattigast bland dem är provinsen Qinghai, med en inkomst per capita på 12 045 yuan, jämfört med 30 205 i Shanghai, skriver Morning Whistle. Åtta provinser och områden ligger över det nationella snittet; Shanghai, Peking, Zhejiang, Guangdong, Jiangsu, Fujian, Tianjin och Shandong.

POLITIK & INTERNATIONELLA RELATIONER

A New Map in Chinese Passports Stirs Anger Across the Region – Då Kina i veckan lanserade ett nytt pass för sina medborgare, passade man på att inkludera flera omstridda områden och landbitar på den karta som finns i passen. NY Times med flera berättar om hur detta irriterat Vietnam, Filippinerna, Taiwan och Indien. Kraftfulla uttalande har kommit från flera tjänstemän i respektive länder, medan Kinas utrikesministerium givetvis försvarar kartan. Lyckligtvis var passet för litet för att ö-gruppen Diaoyu/Senkaku skulle få plats och därmed ytterligare intensifierat konflikten med Japan.

China lands J-15 jet on Liaoning aircraft carrier – Tidigare i år sjösatte Kina sitt första hangarfartyg, ett renoverat gammalt ryskt skepp. Nu har man också lyckats få flygplan att landa på det, vilket innebär att det skulle kunna användas i någon av de otaliga konflikter som Kina nu har med sina grannländer i sydkinesiska havet. De snabba tekniska framstegen kommer enligt BBC som en överraskning för många analytiker och bedömare.

Lobbying, a Windfall and a Leader’s Family – Som en uppföljning på historien om premiärminister Wen Jiabaos misstänkta korruption och familjerikedom, kan NY Times nu i mer detalj beskriva den affär som gjorde Wens åldrande mor till multimiljonär. Efter att Ping An Insurance varit nära konkurs, kunde Wen Jiabao förskansa till sig ett stort antal av bolagets aktier, i vetskapen om att regeringen snart skulle hjälpa Ping An att komma på fötter igen, varpå aktierna kom att mångdubblas i värde.

Photos: Xi Jinping through the years – Nyfiken på Kinas nya premiärminister? Shanghaiist publicerar dussintalet bilder på Xi Jinping, från Kulturrevolutionen till gamla familjefoton och bilder på Xis politiska karriär, med allt viktigare poster och uppgifter.

Paradise lost – Kort men fascinerande artikel om en grupp kinesiska magister som reser till Nordkorea och blir förundrade över hur ”ideologiskt rent” landet är jämfört med Kina. Man kallar landet en oskuld, jämfört med Kina som en hårdsminkad ung fru. Resenärerna funderar över hur senare års kapitalism förstört Kina, och någon frågar till och med om och hur det möjligt att utvandra till Nordkorea. Man bugar inför statyn av Mao Zedongs son, som dog under Koreakriget, och lyckas missa sådana saker som massvält över hela Nordkorea och att det finns ett kasino med kinesiska prostituerade i ett av huvudstaden Pyongyangs hotell.

INTERNET, TEKNIK & MEDIA

China Set to Reach 420 Million Mobile Internet Users by End of 2012 [CHART] – Internetanvändningen i Kina fortsätter öka fort. Tech in Asia ger grafik över hur antalet mobilt uppkopplade kineser (surflattor och smartphones) kommer öka till 420 miljoner i slutet av detta år. Det är en ökning från drygt 350 miljoner i december 2011, och 120 miljoner i december 2008. Totala antalet internet användare kommer vid slutet av detta år att uppgå till 570 miljoner, jämfört med bara 300 miljoner i december 2008.

Sex tape of Chongqing official and 18-year-old mistress leaked online – I veckan hamnade ytterligare en politisk tjänsteman i blåsväder sedan dennes vanor avslöjats på internet. Denna gång var det bilder på Lei Zhengfu – chef för distriktet Beibei i staden Chongqing – med en 18 år gammal älskarinna som cirkulerade på mikrobloggen Sina Weibo. Trots att Lei försökte försvara sig med att det hela ”var photoshoppat”, så har han nu fått lämna sin post. Ministry of Tofu med fler publicerar de aktuella bilderna.

Beijing-Guangzhou train to take much less time – Nu är det klart att snabbtåget 2 200 kilometer mellan Peking och Guangzhou kommer öppna i december, och korta ner restiden mellan städerna från 22 till 8 timmar. Det innebär också att man kan ta sig från Peking till Hongkong med tåg på cirka 10 timmar, jämfört med den tidigare restiden på över ett dygn.

Five common misconceptions about the Chinese internet – Hur hårt reglerat är egentligen Kinas internet, och hur effektiv är censuren? Shanghaiist reder ut fem vanliga missuppfattningar Kinas dynamiska internet, och påpekar att man visst kan kritisera myndigheterna, samt att det inte alltid är regeringen som står för censuren.

ENERGI & MILJÖ

Troubled Sinovel Wind to put workers on leave – China Daily uppmärksammar att vindkraftstillverkaren Sinovel skickar hem 350 anställda på obestämd tid, sedan efterfrågan i denna hårt subventionerade industri nu börjar minska. Företaget rapporterar också en förlust på 280 miljoner kronor för årets tredje kvartal, jämfört med en vinst på 240 miljoner under samma period i fjol.

SAMHÄLLE, KULTUR OCH HÄLSA

Elton John dedicates Beijing concert to Ai Weiwei; Ai says ’I’m in love with him’ – Elton John höll i helgen en konsert i Peking, och valde att genom ett uttalande på scenen dedikera sin spelning till den kända konstnären och dissidenten Ai Weiwei, som han också träffade kort innan han gick upp på scen. Om än kanske inte lika allvarligt, så påminner detta om då isländska sångerskan Björck 2008 skrek ”befria Tibet” under en av sina spelningar i Kina, vilket ledde till tuffare restriktioner för utländska artister i Kina. Ska bli spännande och se om Elton Johns handling väcker någon reaktion hos de kinesiska myndigheterna.

China denies removing man over deaths of five homeless children – Veckans kanske mest uppmärksammade och sorgligaste historia uppdagades då fem döda barn hittades i en soptunna i den fattiga provinsen Guizhou. Barnen ska tydligen ha kvävts då de tänt en eld i soptunnan för att hålla sig varma över natten, och händelsen uppmärksammar det känsliga problemet med Kinas miljontals hemlösa och övergivna barn. Efterspelet till det hela blev knappast vackrare, då de lokala tjänstemännen tvingade iväg journalisten som avslöjade det hela på ”semester” på okänd ort under okänd tid. Journalistens son vet inte var hans far är, eller när han kan återvända, skriver The Guardian. Lokala tjänstemän nekar givetvis till att ha fört bort journalisten i fråga, utan menar att det handlar om ”en tjänsteresa”.

After long night, Chinese sex toys see new dawn – Reuters skriver om sexleksaker, som länge varit förbjudet och okänt i Kina, men i dag utgör en stor industri och säljer för cirka 10 miljarder kronor varje år. Marknaden förväntas fyrdubblas till 40 miljarder kronor om året redan 2014. Sexleksaker användes flitigt under kejsartiden, men förbjöds då kommunistpartiet tog makten 1949. Nu har de åter blivit på modet i Kina och kan köpas snart sagt över allt.

(Intern länk.)

Kinamedias nya artiklar direkt till din inkorg

Gör som 771 andra, prenumerera du med.

Lyssna på Kinamedia: Nya kalla kriget

App Icon Apple Podcasts

Translate article