Singapore noterar världens högsta tillväxt

16 juli, 2010

I veckan har flera länder offentliggjort sin BNP-utveckling för årets andra kvartal. Singapore Ministry of Trade and Industry rapporterade en ekonomisk tillväxt på hela 19,3 procent, jämfört med samma period föregående år. Med den siffran har landet världens snabbast växande ekonomi.

Även om tillväxten är snabbare än de flesta bedömare kunnat ana, så påpekar de också att Singapore är på väg ut ur en ekonomisk kris. Under fjolårets andra kvartal växte ekonomin med endast 1,3 procent. Bloomberg skriver att Singapore 2010 kan komma att överta Kinas titel som Asiens snabbast växande BNP, och leda vägen för regionens tillväxt som är viktigare än någonsin för en global ekonomisk återhämtning.

Den lilla statsstaten med 4,7 miljoner invånare och en av världens största hamnar, har en exportbaserad ekonomi och drabbas hårt av global lågkonjukturer. Under detta års första hälft har ökad tursim och export av framför allt olja och elektronik bidragit till ett ekonomiskt uppsving

Samma mönster av ekonomisk återhämtning kan ses i Korea, Taiwan och Hongkong.

Kina å sin sida rapporterade en ekonomisk tillväxt på 10,3 procent under årets andra kvartal. Det är en minskning från fjolårets BNP-ökning med 11,9 procent under samma period.

Denna minskning är dock önskad, då Kinas regering finner en årlig ekonomisk tillväxt med omkring 8 procent lättast att kontrollera. Regeringen har nu via de statliga bankerna strammat åt lånevillkoren för privatpersoner, företag och lokala politiker, samt försvårat spekulation på fastighetsmarknaden.

Många länder har ännu inte rapporterat andra kvartalets BNP-utveckling 2010, men motsvarande tillväxt under årets första kvartal var 3,0 procent för Sverige och 2,7 procent för USA.

Kinamedias nya artiklar direkt till din inkorg

Gör som 765 andra, prenumerera du med.

Translate article

Kinamedias nya artiklar till din inkorg helt gratis

Gör som 765 andra, prenumerera du med.