Vilka blir då Kinas nya ledare?

I morgon torsdag ska politbyråns nya ständiga utskott presenteras här i Kina. Vi vet väldigt lite om det hela på förhand. Vi vet inte ens om det kommer bli nio eller sju politiker som de kommande fem åren utgör Kinas högsta politiska organ.

Ännu mindre vet vi om beslutsprocessen. Den har skett bakom stängda dörrar, med ett fåtal personer i centrum.

Som jag tidigare skrivit, så pågår en inre politisk maktkamp i kommunistpartiet. Sittande president Hu Jintao drar inte jämnt med tidigare presidenten Jiang Zemin, som trots att han är 86 år gammal och inte har något officiellt ämbete, för ett par månader sedan dök upp i Peking för att säga sitt om landets politiska framtid.

Enligt många bedömare är det främst Hu och Jiang – tillsammans med Kinas nästa president Xi Jinping – som sinsemellan förhandlat för att nå en överenskommelse om vilka som ska sitta i politbyråns ständiga utskott, som alltså genom konsensus fattar alla Kinas viktigaste politiska beslut.

De flesta medier tycks vara överens om vilka nio politiker som har möjlighet att nå hela vägen fram. Wall Street Journal sammanfattade i går en lista över vad några de mest inflytelserika tidningarna tror om den nya sammansättningen:

Som vi kan se så betvivlar ingen att Xi Jinping och Li Keqiang – förmodad ny president respektive premiärminister – kommer vara med.

Alla är dessutom överens om att Wang Qishan (vice premiärminister) och Zhang Dejiang (partichef i megastaden Chongqing) ingår.

Sedan går meningarna isär. Av de kvarvarande fem ses Li Yuanchao (chef för organisationsdepartementet) och Wang Yang (partichef för provinsen Guangdong) som mer liberala, och stå den sittande presidenten Hu Jintao närmare än Jiang Zeming.

Mer konservativa tros Liu Yunshan (chef för propagandadepartementet), Zhang Gaoli (partichef för megastaden Tianjin) och Yu Zhengsheng (partichef i Shanghai) vara. De sägs och också stå Jiang Zemin nära.

Dock ska vi akta oss för att dela upp politiker och fraktioner i ”konservativa” och ”liberala” läger. Det är visserligen sant att Jiang Zemin är extremt politisk konservativ, som varit med och hänsynslöst slagit ner såväl Falun Gong som demonstrationerna på Himmelska fridens torg 1989.

Men då det kommer till ekonomi så ger Jiang Zemin mer utrymme till privata företag och innovation än Hu Jintao, som istället sett till att de inkompetenta och korrupta dinosaurierna till statliga företag (SOE) vuxit på bekostnad av egenföretagare de senaste tio åren.

Typiskt kort på politbyråns nuvarande ständiga utskott. Antalet tros minska från nio till sju inför nästa femårsperiod, och dessutom kommer alla på bilden att dra sig tillbaka utom Xi Jinping (2:a fr.h.) och Li Keqiang (2:a fr.v.)

Hur det än må vara med det, så gissar InBeijing på följande sammansättning i det nyutnämnda ständiga utskottet:

Xi Jinping, Li Keqiang, Wang Qishan, Zhang Dejiang, Zhang Gaoli, Li Yuanchao och Wang Yang.

Det är en högoddsare som alltså skiljer sig från samtliga ovan nämnda tidningar. Det är också en ”positiv sammansättning”, som förutsätter att de politiskt konservativa fått vika ner sig i den inre maktkampen.

Wang Yang och Zhang Gaoli tror jag kommer med på grund av sina meriter; de båda har på ett skickligt vis lett Guangdong respektive Tianjin till hög ekonomisk tillväxt.

Vad som talar emot Wang Yang är att han kan ses som alltför liberal politiskt, samt hans ålder – med sina 57 år är han yngst av kandidaterna.

Ändå tror jag han kommer in på bekostnad av Liu Yunshan, som måste ses vara alltför konservativ såväl ekonomiskt som politiskt för att leda Kina och kommunistpartiet ur den mångfacetterade kris man nu upplever.

Håll ögonen öppna i morgon, då vi alltså genom utnämningarna kan ana oss till vilken politisk riktning Kina kommer ta de närmaste åren.

För mer detaljerad information om varje kandidat, se grafik från Wall Street Journal.

Dessutom: Skriv gärna din egna uppfattning om den nya sammansättningen i kommentarsfältet här nedan! Slår du InBeijing i antal rätt?

Relaterat: SvD, DN, GP, DN, DN, SvD, SvD, GP, SvD, SvD