Hongkong överger ”patriotisk utbildning” efter ihållande protester

8 september, 2012

Tidigare i veckan skrev jag om pågående protester och hungerstrejk i Hongkong, i och med att invånarna där visade sitt missnöje mot myndigheternas planer på att införa ”patriotisk utbildning” som ett obligatoriskt ämne vid landets grundskolor.

Kritiker menar att denna slags utbildning är sanktionerad hjärntvätt från Kinas kommunistparti, som vill övertyga hongkong-borna om fördelarna med Kinas enpartisystem.

Protesterna fick upp till 40 000 personer att under föregående helg samlas vid stadens regeringsbyggnader, och tio demonstranter att påbörja en hungerstrejk som slutade på sjukhus för minst en av dem.

Missnöjesyttringarna har fortsatt hela veckan, och under denna fredag deltog så många som 120 000, varav många stannade kvar utanför regeringsbyggnaderna hela natten.

Det verkar ha givit en viss effekt, eftersom stadens högste politiker Leung Chun-ying under lördagskvällen klargjorde att den patriotiska utbildningen ska bli frivilliga, i stället för obligatorisk från 2015 vilken var meningen från början.

Nu kommer alltså varje skola själva få avgöra om och hur de ska undervisa sina elever i det bestridda ämnet.

Protester i centrala Hongkong i helgen. Många deltagare valde att klä sig i svart.

Men trots Leungs löfte uttrycktes under kvällen såväl missnöje som misstänksamhet.

Demonstranter som NY Times talat med nöjer sig inte med att ämnet blir frivilligt, utan vill att det ska strykas helt och hållet från läroplanen.

Andra uttrycker farhågor om att detta bara är en gest från Leung för att förbättra sina egna utsikter i det val till regeringen som kommer hållas under söndagen.

Så även fast de envisa demonstranterna fått den Peking-vänlige Leung att göra en kovändning, så är knappast sista ordet sagt i frågan om ”patriotisk utbildning”.

Dessutom har oroande jämförelser med massakern vid Himmelska fridens torg 1989 börjat dyka upp.

Återigen rör det sig om studenter som genomför långa sitt-protester och hungerstrejker, och även denna gång protesterar de också mot den korruption som blir allt mer uppenbar bland stadens politiska toppskick och affärselit.

Under helgen har studenterna till och med byggt en frihetsgudinna, vilken också ställdes upp mittemot Mao-porträttet på Himmelska fridens torg 1989 för att irritera Kinas politiker.

Rykten gör gällande att Hongkongs regering under helgen skickat ut provokatörer i folkmassan som skulle ge polisen anledning att med våld upplösa protesterna.

Detta förnekades bestämt av Leung, som istället sade att han försett demonstranterna med paraplyer och regnkläder.

Relaterat: SR, DN

Kinamedias nya artiklar direkt till din inkorg

Gör som 765 andra, prenumerera du med.

Translate article

Kinamedias nya artiklar till din inkorg helt gratis

Gör som 765 andra, prenumerera du med.