Då Kinas vicepresident Xi Jinping var på besök i USA förra veckan, talades det mycket om en resa av ren artighet, och att Xi ännu inte har makt nog till egna beslut eller viktiga uttalanden.
Må så vara, men vicepresidenten hann i alla fall med att teckna ett par betydande avtal vad gäller film, som är en hårt reglerad industri i Kina.
Censurmyndigheten heter ”China’s State Administration of Film and Television” och består av cirka 30 personer; allt från filmvetare till representanter från kommunistpartiets ungdomsorganisation.
De måste läsa manus och se alla filmer innan de tillåts på biografer och dvd i Kina.
Förutom stenhård inhemsk censur, har Kina också begränsat antalet utländska filmer som varje år får visas vid Kinas biografer till 20 stycken.
USA anmälde Kina till Världshandelsorganisationen (WTO) redan 2007, WTO gav USA rätt och krävde att Kina skulle ändra sin kvot för utländska filmer.
Det hände inget från kinesiskt håll – inte förrän under Xi Jinpings USA-besök. Han skrev nämligen under ett avtal som nu tillåter 34 utländska filmer om året vid Kinas biografer.
Man kom även överens om ett samarbete mellan amerikanska filmstudion Dreamworks Animation, och tre kinesiska företag inom film och media.
Kineser går allt mer på bio; biljettintäkterna har tiodubblats på sex år (min bild).
Avtalen hyllades främst av mindre produktionsbolag och filmmakare, som har haft svårt att nå fram till den kinesiska biopubliken på grund av kvoten om 20 filmer per år.
Och Kinas biopublik växer i takt med landets ekonomiska utveckling. Biljettintäkterna har på senare år ökat med ungefär en tredjedel årligen, och uppgick till 13 miljarder kronor 2011, jämfört med 1,5 miljarder 2005.
Detta enligt färsk statistik från Gravity Group, som också visar att Kina i fjol öppnade 803 nya biografer, och ökade antalet salonger med 3 030 stycken.
Kina gick nyligen om Japan och blev världens andra största marknad för biofilm. Dessutom spås antalet biografer öka från dagens drygt 5 000, till cirka 30 000 om bara fyra år.
Enligt Pacific Bridge Pictures kommer Kina passera även USA i biljettintäkter redan om 6-7 år.
Betyder detta ny avtal då att Kinas näste president Xi Jingping är mer liberalt inställd till utländsk kultur, och kommer lätta på censuren för de kinesiska regissörerna?
Det är sedan tidigare känt att han gillar amerikanska andra världskrigs-filmer, och beundrar den i Kina ofta censurerade filmmakaren Jia Zhangke.
Samtidigt har han ju som bekant beordrat att det behövs ”strängare tankekontroll” av studenterna vid landets universitet.
Så vi får se, men avtalet bådar gott, och välkomnas av alla utan möjligen kinesiska regissörer och filmbolag.
För trots att det producerades 588 kinesiska filmer för visning vid landets biografer i fjol, stod de 20 utländska för cirka hälften av biljettintäkterna.