Parodisk rättegång mot hänsynslösa folkmördare, dag 5

Skrev tidigare i veckan här om den FN-stödda rättegången mot tre av de Röda khmerernas tidigare ledare, som inleddes i Kambodjas huvudstad Phnom Penh under måndagen.

De åtalade utgörs av Nuon Chea (andre högste ledare), Ieng Sary (chefsideolog) och Khieu Samphan (utrikesminister). De är alla i 80-års-åldern och de sista överlevande av de Röda khmerernas högsta ledare.

Oändliga uppsatser kan skrivas om brotten de åtalas för, vilka i rätten sammanfattas till krigsbrott, brott mot mänskligheten och folkmord.

Under Röda khmerernas styre 1975-79 miste cirka två miljoner kambodjaner livet – en fjärdedel av landets befolkning.

I veckan har de åtalade levererat delar av försvarstalen; i tisdags skrev jag om hur Nuon Chea sade sig ”handlat i nationens intresse”, för att avvärja det påstådda hotet om total ödeläggelse från grannen Vietnam.

I onsdags var det Khieu Samphans tur att tala, och han lade då stora delar av skulden på det inträffade på USA.

Han menar att Kambodja blev sönderbombat av USA under vietnamkriget, och att många kambodjaner därför slöt Röda khmererna som sedan blev lämnade med en svår uppgift i att styra det ödelagda landet.

De åtalade menar att amerikanska före detta diplomaten Henry Kissinger också borde föras upp till denna domstol, eftersom situationen aldrig hade sett likadan ut utan hans beslut om bombningarna.

Vidare menar Khieu Samphan att han i själva verket inte hade del i besluten, och i stort var ovetande om alla mord som skedde under denna period.

Han ifrågasätter även domstolens legitimitet, eftersom han 1996 blev lovad rättslig immunitet av Kambodjas statsöverhuvud för att överlämna de Röda khmererna.

Khieu företräds av den kända franska advokaten Jacques Verges, som tidigare försvarat bland annat Slobodan Milosevic och Carlos Sjakalen.

Jacques Verges beskriver vittnesmålen som ”en novell av Alexandre Dumas”, och menar att det scenario som målas upp för Kambodja 1975-79 är för hemskt för att kunna vara verkligt.

”Allt ni har sagt är överdrivet och saknar därför betydelse”, sade Verges, som är en gammal vän till Khieu Samphan och sägs ha levt med Röda khmererna under deras tid vid makten.

Den av ålder sjuklige Ieng Sary sade inte mycket alls till sitt försvar, annat än att han var ”väldigt trött” och att hans ”hjärta kanske inte tillåter honom att fortsätta läsa” sitt anförande.

Det ser alltså ut som om Kambodjas folkmördare helt kan slippa straff.

Khieu Samphan har visserligen helt rätt i att USA:s bombningar ödelade Kambodja, och personligen skulle jag också vilja se fredspristagaren Henry Kissinger i internationell domstol.

Men detta gör ju givetvis inte att de Röda khmererna är oskyldiga till de kommande fyra årens totala vansinne.

Det är en skymf mot lag, rätt och framför allt offren om dessa tre herrar någonsin får se dagens ljus igen.

Rättsfallen mot de Röda khmererna har pågått sedan 2006 och kostat cirka 700 miljoner kronor.

De har hittills resulterat i att en fängelsechef med smeknamnet ”kamrat Duch” dömts till 35 års fängelse; ett straff som sedan kortades ner till 19 år.

Alla de övriga Röda khmererna av betydande rang har hunnit dö, eller blivit för sjuka för att kunna närvara vid någon rättegång.

De åtalade har också påpassligt nog lagt en stor del av skulden på de Röda khmerer som inte längre finns i livet.

I hopp om att få till en dom mot de sista tre, så har åtalen nu delats upp på flera mindre punkter, vilka ska göra att fallen kan avslutas fortare.