Plastikkirurgi på frammarsch i Kina

21 november, 2011

AFP hade i helgen ett videoinslag om plastikkirurgins ökande omsättning i Kina.

Enligt officiell statistik öppnade 50 000 nya kinesiska kliniker för plastikkirurgi bara under 2009.

Under samma år utfördes tre miljoner ingrepp, och industri omsätter nu närmare 15 miljarder kronor årligen här.

Att trimma ner käkarna för att få ett smalare ansikte är ett vanligt ingrepp, liksom att genom ett snitt på ögonlocket ordna så kallade ”dubbla ögonlock”.

I filmen från AFP talar man om ”kulturella anledningar”, att man i Kina ”dömer personer efter utseendet”. (Då AFP blockerar sina videos på externa nyhetssidor så måste ni klicka är vidare ovan för att se hela filmen om plastikkirurgi via Youtube.)

Många går genom operationer för att enklare får arbete, och då man i Kina skickar in sitt CV sägs det vara obligatoriskt att bifoga fotografi.

Och om man ser på kinesisk tv så upptäcker man ganska fort att en majoritet av popstjärnor och tv-hallåor har smalare näsor och skarpare käkpartier än genomsnittet.

Till skillnad mot i väst så är det också oftast föräldrarna som betalar sina unga barns operationer; det ses som ett sätt att trygga en högre framtida inkomst.

En intervjuad läkare menar att 60-70 procent av kunderna är i åldern 18-23 år.

Dock har fenomenet i Kina ännu inte nått samma hysteri som i Sydkorea.

Här görs flest skönhetsingrepp per person i hela världen.

Enligt en artikel i NY Times från november i år, har en femtedel av alla kvinnor 19-49 år i huvudstaden Seoul genomgått någon form av skönhetsoperation.

Där finns ett särskilt område med hundratals kliniker vilka genom tveksamma reklammetoder övertygar allt fler unga koreaner om ingreppens nödvändighet.

Industrin har också de sydkoreanska myndigheternas fulla stöd, då den anses öka antalet utländska turister.

Såväl i Kina som i Sydkorea förekommer olyckor, och patienter har avlidit både efter ingreppens direkta följder, som av självmord efter missnöje med resultatet.

Kinamedias nya artiklar direkt till din inkorg

Gör som 764 andra, prenumerera du med.

Translate article

Go toTop