Rapport från Ai Weiweis studio – insamling och anklagelser

I helgen skrev jag att en insamling anordnats på internet för att samla pengar till konstnären Ai Weiweis plötsliga skattesmäll på 15 miljoner kronor.

Ai Weiwei är ofta kritisk mot kinesiska myndigheterna i sin konst, och skattenotan ses av många som en hämnd för hans verksamhet, snarare än att vara baserad på exakta uträkningar.

Denna insamling har nu dragit ihop cirka 6 miljoner kronor.

Al-Jazeeras korrespondent Melissa Chan lade i går upp ett nyhetsinslag på YouTube, där hon besöker Ai Weiweis studio och även får en kortare intervju med konstnären och hans assistenter.

I videon kan även ses hur det går till då personer kommer till studion för att skänka kontanter:Se Al-Jazeeras video från Ai Weiweis studio genom att klicka på play

Samtidigt menar statliga tidningen Global Times att Ai Weiwei i och med detta potentiellt har gjort sig skyldig till ”illegal fundraising”.

De ifrågasätter även om Ai Weiwei verkligen behöver pengarna, med tanke på hans ”utsvävande livsstil” och planer på att köpa en konstnärsstudio i Berlin.

Shanghaiist skriver också att Ai Weiweis mor har lagt ut familjens hus till salu för att kunna bidra med böterna.

Hon har också tagit ner en bild av henne själv och president Hu Jintao, som tidigare hängde på familjens vägg.

Men även om det finns nog med pengar är det inte säkert att fakturan kommer betalas: Ai Weiwei säger i ovanstående video att ”betala böterna vore som att erkänna att jag gjort fel”.

Det återstår nu ungefär en vecka av den deadline som myndigheterna gav konstnären att betala bötesbeloppet, under hot om fängelse.

InBeijing kommer följa händelseförloppet noggrant.