Kina: 18 personer ignorerar överkörd 2-åring

Av flera orsaker är kineser ofta rädda att gripa in i sådant som inte angår dem. En våldsam modern historia, korruption och avsaknad av självständiga domstolar är tre.

Retar man upp fel person kan det sluta i våldsamheter, och det går inte alltid att lita på det skydd som polis och rättsväsende erbjuder i många andra länder.

Detta dras ofta till sin spets, vilket skedde föregående vecka då en vit minibuss körde över en tvåårig flicka i staden Foshan (佛山), södra Kina.

Efter att flickan blivit överkörd vid ett köpcentrum och tillfogats dödliga skador, ignorerades hon av hela 18 fotgängare som passerade på någon meters avstånd.

Först den nittonde person – en kvinnlig sopsamlare – lyfte upp barnet och kallade på hjälp, varpå föräldrarna kunde ta sedan bortsprungna och nu överkörda flicka till sjukhuset, där hon senare dog av skadorna.

Föraren till minibussen är fortfarande på fri fot. Han körde över flickan en extra gång för att kunna fly platsen så fort som möjligt.

ChinaSmack skriver en artikel om det händelsen i Foshan, och infogar även kommentarer från kinesiska internetanvändare som sett filmen:

The Chinese people have arrived at their most moral-less moment!

I remember when I was small there was a small girl who fell into a pond. I yelled for help and then some adults came and rescued her. But in the end, her mother kept asking if it was me who pushed her in. Now that I think about it, I was truly lucky!!!!

Those above who are saying that our countrymen have become numb, I want to ask simply: What would you do if you ran into this kind of thing? Don’t just blame this or that on this internet post, would you risk being accused of being the perpetrator? Would you be willing to dump your entire family’s savings into the endless vortex of accident compensation? You aren’t afraid of going to jail as the perpetrator? Have you not considered that one moment of greatness could mean your entire family losing their happiness with you? Do you know just how many Nanjing judge [case results] there are? Do you think it is only Nanjing? The consequences of moral turpitude is not something that you and I can rectify. We are just ordinary people. Seeing this kind of thing, I can only describe it as heart-breaking, but I would be numb/indifferent like those 18 people…because I am a normal person!!!

No one wants to cause trouble for themselves. These days, everyone is busy enough with their own matters. To say these people are cold-blooded is a bit too strong. Those who want to criticize them should first ask themselves: Would you have gone to help or not?