Fruktansvärda rättegångar mot Kinas människorättsadvokater

De senaste dagarna har media världen över fyllts av skrämmande rapporter om de rättegångar som just nu äger rum mot några av de sista kinesiska människorättsadvokaterna som kidnappades i ett stort tillslag sommaren 2015.

Dessa advokater har alltså varit bortförda i nästan två år, i regel helt utan möjlighet att vare sig träffa familj eller få rättslig hjälp. Tre av dessa advokater har varit i fokus under den senaste tidens rapporter, och här nedan ger jag en kort sammanfattning av deras öde:

Li Heping tillhörde advokatfirman Beijing Global Law Firm, som åtagit sig många politiskt känsliga fall i frågor som religionsfrihet och tvångsvräkningar. Lis fru har fått uppgifter om att han utsatts för tortyr, inklusive elchocker, som uppmärksammades även i en gemensam diplomatisk skrivelse från elva länder i mars.

I slutet av april dömdes Li till en tre år lång villkorlig fängelsedom för ”subversiv verksamhet”, i en rättegång som hölls bakom stängda dörrar då myndigheterna menade att den innehöll ”statshemligheter”. Den villkorliga domen innebär alltså att han ska släppas fri. Icke desto mindre hölls Li i ytterligare två veckor innan han i dag slutligen kunde återförenas med sin familj.

Det var dock en bruten man som tilläts komma hem efter nästan två års fångenskap. The Guardian återger anhörigas beskrivningar av Li Heping som gör gällande att han har ”åldrats 20 år” sedan han försvann sommaren 2015. Li har magrat, och dessutom har hans hår blivit nästan helt vitt. ”Jag kan bara känna igen hans leende”, säger en anhörig.

Lis fru har under denna tid visat stort mod och vägrat låta sig tystas av myndigheterna. Även hon talar i dag med The Guardian och säger sig knappt känna igen sin make. Vidare har Li berättat om sina erfarenheter för sin fru, som bekräftar att han behandlats med ”enorm grymhet”.

Li Heping (höger) sägs ha ”åldrats” 20 år sedan han kidnappades av myndigheterna sommaren 2015.

Li Hepings öde återspeglar därmed hans broder Li Chunfu, som också är människorättsadvokat och även han kidnappades sommaren 2015. När Li Chunfu släpptes i januari i år beskrevs hans mentala hälsa som ”fullständigt sönderbruten”.

Xie Yang är en advokat som bland annat försvarat kinesiska medborgare som uttryckt sympatier för demokratirörelser i Hongkong. Tidigare i år berättade han för sina advokater hur han sedan sommaren 2015 utsatts för tortyr i form av extrem sömnbrist, svältdiet, förnedringar, regelbunden misshandel och dödshot. Han har tidigare också sagt att om han någonsin skulle erkänna brottslig verksamhet så skulle det bara ske efter tortyr eller hot.

Icke desto mindre sågs Xie denna vecka ”erkänna” att han blivit manipulerad och hjärntvättad under sin tid i utlandet, där han ska ha mottagit utbildning för att ”införa västerländsk konstitutionalism i Kina”.

Under sin rättegång, som påbörjades denna vecka i centrala Kina, bedyrade Xie vidare att han absolut inte blivit torterad eller behandlats illa på något vis under tiden han varit försvunnen. Tvärtom hade myndigheterna gjort allt för att säkerställa hans rättigheter vad gäller villkor under fångenskapen och möjligheter att träffa sin advokat. (Se en video av hans ”erkännande” här.)

Att han just tvingas tala om sin lagliga representation är ingen slump. Tidigare i veckan rapporterades nämligen hur Xies egen advokat, Chen Jiangang, fördes bort av 50 beväpnade män under en familjeresa i sydvästra Kina just innan rättegången.

Hans familj sattes på ett flygplan, men Chen själv tvingades köra bil över 3 000 kilometer tillbaka till Peking, vilket även gjorde att han givetvis missade sin klients rättegång. Men det hade han nog gjort i vilket fall. För även Xie Yangs rättegång hölls på hemlig ort helt utan förvarning, vilket innebär att vare sig media eller advokater eller anhöriga kunde närvara.

Wang Quanzhang var advokat vid Fengrui, advokatbyrån som var centrum för myndigheternas tillslag sommaren 2015. Han hade tidigare även startat upp en NGO vid namn China Action tillsammans med den svenska aktivisten Peter Dahlin.

Wang jobbade ofta med fall som rörde jordbrukares markrättigheter, arbetsläger, religionsfrihet eller akademiker som hamnat i onåd med myndigheterna. Statliga media har beskyllt hans advokatfirma för att driva ett ”kriminellt syndikat” i syfte att skapa ”socialt kaos”. Han anklagades formellt i januari 2016 för omstörtande verksamhet samt den svepande brottsrubriceringen ”leta efter bråk och provocera fram problem”.

Wang är den sista av de advokater som försvann för snart två år sedan som ännu inte har fått någon rättegång, och inget datum har heller ännu satts för en sådan. Tidigare rapporter ställer dock utom rimligt tvivel att han torterats svårt under sin tid i fångenskap, vilket även uppmärksammades i den ovannämnda gemensamma diplomatiska skrivelsen.

Efter att Li Heping fått en villkorlig dom och Xie Yang släppts mot borgen så är de allt annat än fria. Lis fru berättar hur en dryg handfull barska män följer familjens minsta steg och att arbete eller ens intervjuer är en omöjlighet för hennes make.

Xie Yangs familj lyckades mirakulöst fly till USA efter att de räddats av amerikanska diplomater från en fängelse i Thailand just innan de skulle deporteras till Kina – en berättelse och aktion värdig vilken spionfilm som helst.

Men kanske ännu mer häpnadsväckande än själva behandlingen av dessa advokater är omvärldens likgiltighet och tystnad inför vad som sker. Alla diplomater på plats i Kina känner givetvis till detta – vart är fördömandena av dessa grymheter?

Och vart i allsin dar är rapporterna i svensk media? Borde ju vara högaktuellt hur dessa advokater behandlas med tanke på att svensken Gui Minhai försvann hösten 2015 och just nu befinner sig i samma ”rättssystem” som knäckt de ovanstående männen fullständigt.