Inga nya F-16 stridsflygplan till Taiwan!?

NY Times säger sig i dag kunna avslöja att Obama-administrationen inte kommer sälja de nya hypermoderna F-16 stridsflygplan som Taiwan länge varit ute efter.

I stället ska USA hjälpa Taiwan att rusta upp landets nuvarande stridsflygplan av äldre modell.

Beslutet sägs ha presenterats för den amerikanska kongressen i fredags, och kan enligt NY Times komma att offentliggöras redan denna vecka.

Detta har fått medlemmar av den republikanskt dominerade kongressen att dundra, då de menar att beslutet är lika med att ge efter för krav från Kina, som givetvis motsätter sig varje vapenaffär som inblandar Taiwan.

”Om rapporterna stämmer, utmärker dagens kapitulation till kommunist-Kina från Obamas administration en sorglig dag i amerikansk utrikespolitik, och innebär ett slag i ansiktet på en trogen allierad och sedan länge god vän”, sade en republikansk senator från Texas under fredagen.

USA sålde 150 stycken F-16 stridsflygplan till Taiwan 1992.

De senaste åren har Taiwan velat uppgradera denna snart 20 år gamla flotta med nya modeller av samma flygplan, men verkar nu alltså få sin förfrågan om att köpa 66 stycken nya plan nekad.

Då USA i början av 2010 sålde bland annat missiler och helikoptrar till Taiwan för cirka 40 miljarder kronor, svarade Kina med att ilsket fördöma affären och avbryta allt militärt samarbete med USA.

Barack Obama får nu alltså kritik för att förra veckans beslut beror på en rädsla för att reta upp ett allt mäktigare Kina.

De som stödjer vapenförsäljning till Taiwan hänvisar till ett avtal från 1979, enligt vilket USA ”enligt lag måste förse Taiwan med vapen som är nog för att ön kunna skydda sig självt [mot fastlandskina]”

Dessutom skulle affären innebära hundratals nya välbehövliga jobb för den slöa amerikanska ekonomin.

De som är emot vapenaffären menar att det är vettigare att rusta upp de 145 stridsflygplan som Taiwan i dag förfogar över, då de skulle gå fortare och vara billigare än att leverera nya plan.

Det noteras även att till och med republikanernas före detta president George Bush inte ville sälja nya F-16 stridsflygplan till Taiwan, och att Barack Obama i och med förra årets affär redan visat att man håller sitt avtal om vapenleveranser till Taiwan.

Vapenförsäljningen till Taiwan är en av USA:s svåraste utrikespolitiska frågor, då handel och samarbete med Kina blir allt viktigare.

Kina är mycket känsligt för dess affärer, och tros reagera mycket starkt även på ett amerikanskt beslut att hjälpa Taiwan rusta upp den befintliga flottan av stridsflygplan.

Samtidigt närmar sig Kina och Taiwan varandra inom många områden, och de senaste åren har flera direktflyg med turister och affärsmän börjat gå mellan de två länderna, vilket var otänkbart för mindre än ett årtionde sedan.

I fjol blev även ett omfattande handelsavtal giltigt, som reducerar skatterna på över 800 varor som handlas över Taiwan-sundet, och sågs av många som ett steg i ledet för Taiwan att närma sig Kina, såväl ekonomiskt som politiskt.

Detta avtal splittrade dock Taiwan, och då det är val i januari nästa år kan det mer Kina-fientliga av Taiwans två stora partier återta makten, och helt vända om gällande de senaste årens relativt vänliga politik gentemot Kina.

Avslag i denna vapenaffär kan ge taiwanesiska nationalister vatten på kvarn, då det kan ses som ett svek från USA trots att Taiwan gjort mycket för att lätta på spänningarna över sundet.

Kinamedia kommer följa det laddade dramat med Taiwan som spelpjäs mellan världens två stormakter.