Propagandabyrån ”tar kontroll” över två tidningar i Peking

The Guardian skrev just om hur Pekings propagandabyrå har tagit över två av huvudstadens dagstidningar.

Journalisterna vid de två tidningarna Beijing Times och Beijing News fick beskedet under fredagen, vilket genast skapade en rädsla för tilltagande censur.

”Detta betyder att det är mycket vi inte längre kommer kunna göra”, sade en anställd vid en av tidningarna, och lade till att de tidigare publicerat nyheter som andra avstått från.

The Guardian understryker att BJ Times och BJ News är kända för att vara vågade i sin rapportering om ämnen som myndigheterna finner känsliga.

Propagandamyndigheterna har tidigare bara bevakat de två tidningarna, men inte direkt styrt dem.

Detta ”har varit ett huvudbry för myndigheterna”, menar en medieanalytiker i Hongkong som The Guardian talar med.

Många anställda på tidningarna räknar nu med stora förändringar, som redan nu har börjat mörkas av myndigheterna.

Sökord relaterade till fallet censureras på Kinas största mikroblogg Sina Weibo.

En journalist som skrev om fallet på Sina Weibo fick ett meddelande från tjänsten, som manade honom att ta bort meddelandet eller förlora sitt användarkonto.

Många ser agerandet som ett steg i ledet från myndigheterna att kontrollera landets media och internet.

En rad åtgärder har vidtagits i detta syfte bara de senaste veckorna – särskilt efter tågolyckan i Wenzhou, där journalister och sociala medier satte stor press på myndigheter som inte ansågs ärliga nog.

En tjänsteman vid Pekings publicitetsbyrå nekade till detta, och sade till journalister vid en av de berörda tidningarna att övertagandet görs för att ”stärka tidningens inflytande”.

BJ News har varit i hetluften tidigare – 2005 avgick dussintals anställda efter att tidningens liberala redaktör fått sparken.