Video och regler om nya krafttag mot internet i Kina

I helgen rapporterade Penn-Olson, mig veterligen som första västerländska källa, att försäljningen av VPN och proxytjänster förbjudits på Kinas största marknadsplats Taobao.

Taobao, som nu är större än eBay, gick 9 augusti ut med följande meddelande på internet:

Penn-Olson menar att åtgärden med största sannolikheten kom till efter press från myndigheterna, då försäljningen av VPN på senare år har skjutit i höjden i Kina.

Man påpekar även hur friheten i stort försämrats betydligt på Kinas internet under 2010-11.

Förutom sedvanliga blockeringar mot utländska sidor som Twitter och Facebook, har myndigheterna också börjat censurera de inhemska sidorna allt oftare, och attackerar regelbundet VPN och proxytjänster för att de ska bli omöjliga att använda i Kina.

Detta är en av flera händelser kring internet och sociala medier i Kina den senaste månaden:

* För tre veckor sedan kom de första uppgifterna om att kaféer och barer i Peking skulle tvingas installera en dyr mjukvara för att hindra kunder från att anonymt använda trådlöst internet.

* Samma vecka kom turbulensen med tågolyckan i Wenzhou, då alla sociala medier censurerades kraftigt, och minst två kända mediepersoner fick sparken för vad de sagt på tv eller på nätet.

* Något senare följde oroligheterna i Storbritannien, som fick kinesisk media att hylla premiärminister David Camerons idé om att begränsa yttrandefriheten på internet.

* Och för en dryg vecka sedan låg sociala medier bakom det faktum att tiotusentals människor gav sig ut och protesterade mot en osäker kemikaliefabrik i den nordkinesiska staden Dalian (大连).

De ovanstående exemplen är bara de större händelser som jag har täckt här på bulletinen. Utöver givetvis otaliga mindre fall av censur eller uppropp via internet ägt rum.

Många tror att allt detta innebär en ny våg av krafttag från Kinas myndigheter i ett försök att kontrollera vad som sker på internet.

Någon som håller med om att klimatet hårdnar just nu är Jeremy Goldkorn, som just efter händelsen i Dalian gav en intervju till Australia Network News om internet och Kina:


httpv://www.youtube.com/watch?v=0R4FiUkhmBg

Jeremy Goldkorn grundade för snart tio år sedan den i vissa kretsar mytiska sidan danwei.org, som var ett av de första västerländska företagen att översätta och analysera media i Kina.

I den drygt tio minuter långa videon talar han dessutom om hur Kinas internetcensur fungerar i praktiken, och vad man kan göra för att kringgå den.

Han förklarar också varför den vanligaste formen av censur i Kina är självcensur, och jämför situationen i Kina med de begränsingar som David Cameron och Hillary Clinton föreslagit på internet i sina länder.

Jeremy Goldkorn är förmodligen en av de västerlänningar i världen med mest kunskap om internet och medias utveckling i Kina, och videon är värd att se för såväl nybörjaren som den insatte.