Nordkoreas diktator Kim Jong-il har nyss avslutat ett sex dagar långt statsbesök hos sin bästa (och enda) vän Kina. Under gårdagen skakade han hand med Kinas president Hu Jintao, som sade sig vara glad över att se hur ”Nordkorea ger högsta prioritet åt att förbättra livet för dess invånare”.
Enligt statliga nyhetsbyrån Xinhua sade sig Hu Jintao också vara ”övertygad om att Nordkorea kommer nå alla sina mål under Kim Jong-ils ledarskap”.
Den nordkoreanska diktatorn har under sina sex dagar besökt flera välmående områden längs med Kinas östkust, för att ”studera” de ekonomiska reformer som lett till välstånd där.
NY Times ifrågasätter dock Kim Jong-ils uppriktighet i frågan, och påpekar att han ofta åker på liknande ”studiebesök” till Kina, utan att implementera något av det han ser på hemmaplan.
Istället, menar NY Times, förlitar sig Nordkorea på billig mat och energi från bland annat USA, Japan och Sydkorea, i utbyte mot tvivelaktiga löften om att lägga sitt kärnvapenprogram på is.
De fina orden från president Hu Jintao kommer i en tid då Nordkoreas situation är särskilt utsatt.
Det påstås – även i kinesisk media – att en fjärdedel av Nordkoreas befolkning är i akut behov av matsändningar. Landets egna förråd är mindre än vanligt efter dåliga väderförhållanden, och tidigare rapporter har gjort gällande att Nordkoreas mat ”tar slut i juni”.
Efter satellitbilder i maj i år blev det också tydligt hur Nordkoreas politiska fångläger växer oavbrutet, och nu uppskattas inhysa omkring 200 000 fångar.
Interner som lyckats fly berättar om arbetsdagar 04-22, och uppskattar att uppemot hälften av fångarna dör av svält, tortyr och avrättningar.
Economist sammanfattade Nordkoreas alla rackartyg i en artikel tidigare i maj, och menade att landets ledare ”spelar i en egen liga”, långt mer hänsynslösa än någon diktatur, inklusive de som nu skjuter på sitt eget folk i Mellanöstern.
Nordkorea tillskrivs där även terroristmord, omfattande kidnappningsverksamhet, smugglande av vapen och droger, spridning av kärnvapen.
Man beskylls för att ha skeppat vapen till Eritrea och teknologi förknippat med kärnvapen till Iran. 180 000 utländska fångar, främst sydkoreaner och japaner, sägs ha kidnappats och förts till Nordkorea.
Det kan verka märkligt att Kinas ledare – samtidigt som de gör anspråk på demokratisering och större inflytande i världssamfundet – leende tar denna diktator i hand inför pressens fotografer.
En anledning är givetvis att det ligger i Kinas intresse att Nordkorea inte kollapsar, för att undvika en enorm flyktingström över gränsen till Kina.
Vidare kan Kina försvara sitt goda beteende mot Nordkorea med att man är det enda hoppet till att återigen få igång sexpartssamtalen angående Nordkoreas kärnvapenprogram.
Dessa samtal används som en annan hävstång av Nordkoreas ledare, att föra då omvärlden är snäll mot landet, och avsluta då något går som man inte vill. Kim Jong-il sade nu under besöket i Kina att han var ”intresserad” av att starta samtalen på nytt.
Det finns dock indikationer på att Kina tröttnat på den delvis ofrivilliga vänskapen till Nordkoreas. Dokument från Wikileaks gjorde gällande att kinesiska ledare kallat Nordkorea för ”en bortskämd barnunge” och ”ett hot mot hela världens säkerhet”.
Kinas ibland tveksamma utrikespolitiska relationer är också något som potentiellt kan kosta landet mycket förtroende i omvärlden.
Nu verkar man inte bekymra sig så mycket om just detta, då Burmas president landade i Peking för statsbesök i går, samma dag som Kim Jong-il lämnade.