200 000 nu i nordkoreanska fångläger

4 maj, 2011

I dag rapporteras att nya satellitfoton från Amnesty International visar hur Nordkoreas politiska fångläger växer sig allt större. Det uppskattas att omkring 200 000 fångar nu utstår tortyr och svält i dessa läger.

Lägren har blivit betydligt större jämfört med liknande foton från 2001. Amnesty har också talat med flera fångar som lyckats fly lägren över gränsen till Sydkorea.

En förre detta fånge vid lägret Yodok berättar hur arbetsdagarna sträcker sig från fyra på morgonen till åtta på kvällen. Efter arbetsdagen är det dags för minst ett par timmars ideologisk utbildning.

Offentliga avrättningar och tortyr är vanligt förekommande, samtidigt som det snålas med maten. Fången uppskattar att 40 procent av lägret svalt ihjäl under krisåren 1999-2001.

Tiotusentals fångar tros ha placerats i lägret för ”brott” som någon familjemedlem begått. Amnesty fruktar att lägren kan växa ytterligare då Nordkorea står inför en tid av politisk instabilitet i och med byte av ledare.

Nordkorea å sin sida förnekar fortfarande att dessa läger alls existerar.

Även BBC talar med en nyligen avhoppad fånge från lägret Yodok. Han menar att omkring en tredjedel av fångarna dör, och för att stanna vid liv väljer många att äta råttor och maskar.

Fången satt ett årtionde i Yodok för politiska brott som begåtts av hans familj. Han berättar om den avdelning dit olydiga fångar fördes, där tortyr och misshandel var norm. Det hände att fångar hölls i månader i en bur 1,22×1,22 meter stor.

Rapporter gör gällande att situationen i Nordkorea blivit allt dystrare, med en ökning av såväl övervakning som offentliga avrättningar.

Detta beror förmodligen på den ökade svälten i landet, vilket har lett till allt fler matuppror än vad som tidigare setts.

I februari kom uppgifter att uppemot 80 procent av landets skörd kan ha gått förlorad, och att även militärens vinterträning ställts in för att de inte haft nog med mat.

En nyligen gjord uppskattning av FN gör gällande att 3,5 av Nordkoreas 24 miljoner invånare lider av akut hungersnöd.

EN biståndsorganisation baserad i USA sade förra veckan att Nordkoreas mat kommer ”ta helt slut” till juni i år.

USA:s före detta president Jimmy Carter besökte förra veckan Nordkorea och kallade det för ”brott mot mänskliga rättigheter” att USA och Sydkorea upphört med hjälpsändningar till Nordkorea.

Information från Nordkorea blir allt mer tillgänglig, då det nu finns cirka 20 000 avhoppade eller före detta fångar som flytt till Sydkorea.

Läs mer via Asia Sentinel.

Realterat: SVD, Expressen

Kinamedias nya artiklar direkt till din inkorg

Gör som 764 andra, prenumerera du med.

Translate article

Go toTop