Eftergifter åt Shanghais strejkande lastbilsförare

25 april, 2011

I fredags skrev jag om den strejk som då pågick bland lastbilsförare i Shanghai. Strejken har nu upphört, sedan myndigheterna tillmötesgått flera av förarnas krav, uppger bland annat AFP nu under kvällen.

Trafiken till och från stadens hamn ska ha påverkats tillräckligt mycket för att oroa politikerna. Shanghais hamn är världens största, och en viktig del av den välmående och utåtriktade image som megastaden strävar efter.

Enligt AFP närmade sig de lokala myndigheterna under fredagen lastbilsförarna med ett erbjudande, vilket ska ha fått dessa att återgå till arbetet nu under måndagen.

”Strejken är över”, sade en av de tidigare strejkande förarna som AFP talat med. Under förra veckan greps minst ett tiotal förare, sedan de bland annat försökt välta en polisbil.

Många förare som inte deltog i strejken möttes av hotfulla samtal och krossade bilrutor från sina kollegor.

Flera av de avgifter som man protesterade mot kommer nu sänkas, och förarna kommer även få viss kompensation för det nyligen höjda bensinpriset.

Men enligt Reuters uttrycks missnöje också med den nya överenskommelsen, och många förare kallar den enbart för ”en temporär lösning”.

Ändringarna gör inte så stor skillnad, säger de, och menar att problemet i grunden beror på Kinas inflation.

Kraftiga prisökningar gör att kineserna får allt mindre för sina pengar. Landets inflation i mars, räknat mot samma månad förra året, var 5,4 procent. Matpriserna steg under samma period med 11,7 procent.

I april beslutades det även att bensinpriserna ska höjas med 5-5,5 procent, vilket blev droppen som fick lastbilsförarnas bägare att rinna över.

WSJ China Real Time Report menar nu att myndigheternas tillmötesgående kan leda till en kedjereaktion bland andra yrkesgrupper som vill se sina löner höjda och villkor förbättrade.

Just det hände 2008, då framgången hos strejkande taxiförare i jättestaden Chongqing fick förare i flera andra städer att göra detsamma. Samma mönster sågs även under föregående sommar, då strejk bröt ut vid minst ett femtiotal fabriker runt om i Kina på ett par månader.

Myndigheternas oro går även att skönja av det faktum att Shanghais statliga medier först i dag nämnde något alls om situationen. Och det endast genom att förkunna myndigheternas beslut om sänkta avgifter.

Kinamedias nya artiklar direkt till din inkorg

Gör som 771 andra, prenumerera du med.

Lyssna på Kinamedia: Nya kalla kriget

App Icon Apple Podcasts

Translate article