Polis ingriper mot strejkande lastbilsförare i Shanghai

22 april, 2011

Polis med batong har drabbat samman med 2 000 strejkande lastbilsförare i Shanghai, sedan dessa blockerat en vägkorsning vid hamnen med sina fordon, skriver bland annat NY Times.

Förarna utlyste i onsdags en tre dagar lång strejk, för att få myndigheterna att göra något åt de stigande bensinkostnaderna.

Polisen ska ha arresterat minst sex personer och gett sig på flera med batong, sade en förare enligt NY Times. En annan förare säger att hans disponibla inkomst under senaste året sjunkit med över en tredjedel, till mindre än 4 000 kronor i månaden, på grund av prishöjningar och inflation.

The Guardian talar om minst åtta arresterade förare under onsdagen, sedan de försökt välta en polisbil. Våldet ska ha mattats av under torsdagen, även fast strejken fortsätter i samma omfattning.

Lokala myndigheter reagerade snabbt mot strejken, främst genom att skicka ut polis och plocka bort relaterad information från internet.

Statlig media har varit helt tyst om händelserna, och tio minibussar med polis står enligt The Guardian vakt bara vid en av Shanghais många hamnar. Många av dem bär skottsäkra västar.

Några anledningar till strejken sägs vara att inflationen föregående månad nådde sin högsta punkt på 32 månader, med 5,4 procent, vilket bland annat beror på en ökning av matpriserna med 11,7 procent.

Utöver detta höjdes bensinpriserna med fem procent i början av april, och en avgift har införts för lastbilsförare som hämtar mer än en container åt gången vid Shanghais hamnar.

Förare ska ha visat bilder på en strejkande kollega med blodig skalle för Reuters reportrar. Även Shanghaiist publicerar ett dussintal bilder från strejken på sin webbsida. Shanghaiist nämner även ett obekräftat dödsfall bland de strejkande.

Strejker har blivit en växande huvudvärk för Kinas styrande kommunistparti. Under föregående sommar drog Kinas första strejkvåg över tillverkningsindustrin i söder, där flera arbetare tvingade utländska företag som Honda och Apple att höja lönerna.

Strejken fick extra fart tack vare information och kommunikation via internet och sms. Mardrömsscenariot för ledarskapet är att en liknande kedjereaktion ska uppenbara sig i någon för landet mer viktig industri, exempelvis transportsektorn.

För att råda bot på detta har minimilönen i år höjts med upp till en femtedel i många städer. Centralregeringen planerar även en skattesäkning för låginkomsttagare, och samtidigt en höjning av skatterna för landets rikaste.

Men på många platser är åtgärderna ännu inte nog för att hjälpa de som har det allra sämst ställt. Senast i går tog en jordbrukare livet av sig då matpriserna fluktuationer gjorde att han inte fick sin sålt sin vitkål.

Kinamedias nya artiklar direkt till din inkorg

Gör som 765 andra, prenumerera du med.

Translate article

Kinamedias nya artiklar till din inkorg helt gratis

Gör som 765 andra, prenumerera du med.