Sabotage av undervattenskablar och ledningar i Östersjön har dragit stor uppmärksamhet på senare tid. Dessa aktiviteter har i flera fall utförts av kinesiska fartyg. Samtidigt som Kina bedyrar sin oskuld i Östersjön, så har man trappat upp denna slags hybridkrigföring kring Taiwan.
Mer av dessa aktiviteter är sannolikt att vänta, då lokala medier nu rapporterar att Kina har utvecklat en ”kabelklippare för djupvatten” med förmågan att förstöra infrastruktur 4 000 meter under havsytan:
Beijing insists it isn't responsible for cutting undersea cables. So why did it just unveil a powerful deep-sea cable cutter that can sever lines at depths of up to 4,000 meters? https://t.co/UqHXj5x0V0 via @scmpnews
— Bonnie Glaser / 葛來儀 (@BonnieGlaser) March 23, 2025
Enligt South China Morning Post har denna nya kabelklippare potentialen att ”röra om de globala maktförhållandena till havs”. Fartyget har utvecklats av statliga forskare, och når mer än dubbelt så långt ner i havet än tidigare liknande teknologi.
Genom att använda titanium kan armen som klipper av kablar motstå trycket på 4 000 meters djup, och tack vare ett slags sågblad belagt med diamanter kan man även rå på ledningar som är förstärkta med stål.
Förvisso nämns att det finns civila ändamål för ett fartyg som detta, exempelvis att reparera kablar eller utvinna mineraler från havsbotten. Men samtidigt noteras att de dubbla användningsområdena är tydliga nog för att ”få varningsklockor att ringa” i andra nationer.
South China Morning Post nämner att 95 procent av världens dataöverföring sker genom kablar på havsbotten, som ofta ligger djupt och är förstärkta med stål. Med hjälp av detta nya fartyg skulle Kina exempelvis kunna klippa undervattensinfrastruktur kring USA:s viktiga militärbas vid ögruppen Guam i Stilla havet.
Tidningen nämner även att detta är första gången som en nation officiellt meddelar att man har utvecklat ett fartyg som har förmågan att förstöra kritisk infrastruktur under havsytan. Tekniken publicerades först i ett kinesiskt ingenjörsmagasin, varifrån det plockades upp av South China Morning Post:
Stephen Chen at SCMP does great reporting on PRC military-related tech, as seen in his latest report on undersea cable cutting tech. It's a short 4-page report published with Mechanical Engineer, which I share here because this deserves more attention. https://t.co/qWWzk9gqSN pic.twitter.com/kF3ZZfGgH6
— Collin Koh 🇸🇬🇺🇦 (@CollinSLKoh) March 22, 2025
Det är dock inte de första uppgifterna i denna slags magasin om de resurser och den energi som Kina lägger ner på att utveckla denna slags teknologi. I Kinamedia nyhetsbrev #251 i början av januari skrev jag närmare om en rapport i Newsweek om forskning vid statliga universitet för att kunna klippa sönder undervattenskablar ”snabbare och billigare”.
Se nedan grafik på en av de senaste kinesiska patentansökningarna som nämns i artikeln, vilken i sin tur bygger på liknande verktyg som ingenjörer vid myndighetsbyrån State Oceanic Administration of China utarbetade 2009:
Samtidigt som Kina utvecklar denna slags teknologi så har kinesiska skeppsvarv på kort tid kommit att dominera produktionen av fartyg globalt. Som jag skrev på Kinamedia förra veckan så tillverkar Kina nu över hälften av världens kommersiella fartyg, medan motsvarande andel för USA är 0,1 procent.
Detta är särskilt relevant då de statligt subventionerade skeppsvarven även tillverkar militära fartyg. Kina håller alltså på att gradvis skaffa sig dominans vad gäller såväl antal som teknologi i fartyg att använda vid militär konflikt.
Det vore naivt att tro att detta inte kommer få några verkningar i vår del av världen. Som jag nyligen samtalade om med analytikern Sari Avro Havrén i podden nedan, så existerar det utan tvivel ett samarbete mellan kinesiska och ryska aktörer kring de kabelbrott som vi har upplevt i Östersjön de senaste månaderna.