För några år sedan när 5G-teknologin började svepa över världen som en flodvåg så var världen otroligt förväntansfull. Telekomföretag och tech-entusiaster var lovade en revolution – nedladdningshastigheter på ett ögonblick, minimal fördröjning och en infrastruktur som var optimalt anpassad för självkörande bilar eller avancerad telemedicin. Förväntningarna för onlineindustrier överlag som exempelvis spel eller casino och var lovade guld och gröna skogar.
Nu några år senare efter 5G utrullning så kommer den stora frågan, lyckades 5G leva upp till sina förväntningar? Dagens artikel kommer att titta närmare på detta så häng med.
Vad lovade 5G?
För att kunna få ett helhetsgrepp på situationen är det först och främst nödvändigt att titta på vad 5G utlovade. Den femte generation av mobilnätverk var beräknad att erbjuda hastigheter som var 100 gånger snabbare än sin föregångare 4G. Den ökade hastigheten och låg latens var sagd att göra realtidsappar en del av vår vardag där VR och smarta städer är något som blir mer och mer av en vardag.
5G var också lovad att vara mer energieffektiv och kunna hantera miljontals uppkopplade enheter samtidigt. Detta är självklart en nödvändighet i dagens moderna och uppkopplade värld, och den fortsätter att växa explosionsartat.
Vad har blivit verkligt?
Den mest uppenbara förbättringen när det kommer till 5G är hastigheten. I städer där nätverket är fullt utbyggt kan användare dra nytta av höga nedladdningshastigheter. Hastigheten är så imponerande att den ibland överskrider 1 Gbps. Detta har gjort streaming av högupplösta videos och tunga dataspel är laggfria och mer smooth än någonsin.
Värt att säga dock är att för den genomsnittlige användaren så är skillnaden mot 4G inte alltid revolutionerande. Många användare nyttjar sina telefoner för vardagliga uppgifter som exempelvis sociala medier eller att svara på mejl – dessa applikationer kräver inte 5G:s fulla kapacitet.
Av den anledning menar många kritiker att 5G har givit marginell skillnad för de flesta konsumenter snarare än att vara en game changer.
Dyrt och tidskrävande
Utbyggnaden av 5G har inte heller varit utan sina hinder. Infrastrukturen är dyr och det är en tidskrävande process. För att kunna maximera 5G och uppnå de högsta hastigheterna så krävs millimetervågor, men utmaningen är att dessa har en kort räckvidd och kan även blockeras av både träd och byggnader.
Trots att 5G har uppfyllt sitt löfte om högre hastigheter så har det inte lyckats leva upp till förväntningarna av andra banbrytande arbetsområden. Saker som självkörande bilar och “smart cities” i större utsträckning är fortfarande en tid bort, och detta kräver inte endast 5G men även enorma investeringar i annan teknologi och regleringar.
Många som har suttit och väntat på en samhällsrevolution har blivit varse om att 5G inte varit den avgörande faktorn men snarare en del av ett större pussel.
Är det för sent?
Med allt detta sagt är det för tidigt att kalla 5G för ett misslyckande. Teknologin befinner sig fortfarande i ett tidigt skede, och dess fulla potential kräver fortfarande mer produkter och tjänster som är anpassade för nätverket.
I jämförelse med 4G så tog det flera år innan appar som Uber och Netflix maximerade dess potential, detta kanske även är fallet för utveckling med 5G. Sammanfattningsvis har 5G inte fullt ut levt upp till de mest optimistiska förväntningarna – ännu, men det finns utrymme för detta i framtiden.