En av bilderna jag tog under förra veckans misstroendeförklaring mot Sydkoreas president Yoon Suk Yeol, som då överlevde med fem rösters marginal. I dag röstade dock 204 parlamentariker för att avsätta honom, vilket innebära att Yoon måste lämna ifrån sig makten med omedelbar verkan och sannolikt även döms till fängelse.

Sydkoreas president avsatt – vad händer nu?

14 december, 2024

Kinamedia skrev förra veckan här och här om den politiska krisen i Sydkorea, där president Yoon Suk Yeol plötsligt införde undantagstillstånd natten mot onsdag.

Detta ledde till ett politisk kaos och en omröstning i landets parlament för att avsätta presidenten, som förra helgen misslyckades med fyra rösters marginal.

För att avsätta presidenten krävs stöd från 200 av parlamentets 300 ledamöter. Oppositionen lovade redan förra helgen att väcka en ny misstroendeförklaring mot Yoon Suk Yeol, vilket innebar att en ny omröstning var planerad till eftermiddagen i dag lokal tid.

I Sydkoreas nationalförsamling, alltså landets parlament, har regeringspartiet Folkets maktparti 108 platser medan oppositionspartierna tillsammans har 192. För att avsätta presidenten krävs alltså att minst åtta stycken ledamöter från presidentens eget parti röstar emot honom, vilket länge verkade osannolikt eftersom Folkets maktparti uppmanat ledamöterna att rösta för att behålla presidenten vid makten.

Yoon Suk Yeol lyckades dock för två dagar sedan med konststycket att dramatiskt försämra sina egna möjligheter till överlevnad genom att hålla ett kontroversiellt tal, där han försvarade sitt eget beslut att införa undantagstillstånd förra tisdagen:

Talet föll inte i god jord vare sig hos den sydkoreanska befolkningen eller inom det egna partiet.

Som jag skrev i veckans upplaga av Kinamedia nyhetsbrev, så gick Sydkoreas premiärminister och partiledaren för Folkets maktparti efter förra veckans misslyckade misstroendeförklaring ut och sade att det nu var de och inte president Yoon Suk Yeol som styr landet.

Av allt att döma fanns i bakgrunden en uppgörelse om att Yoon gradvis skulle överlämna sitt ansvar till den övriga partitoppen, för att slippa bli avsatt genom parlamentsledamöter från det egna partiet röstade emot honom.

Men då de för två dagar sedan stod klart att Yoon hade andra planer, så reagerade partiledaren för Folkets maktparti med att åter öppet stödja en ny misstroendeförklaring mot sin egen president:

Vidare ville en stor majoritet av landets invånare se sin president avsatt, vilket märktes av såväl demonstrationer som i opinionsundersökningar:

Inför dagens omröstning fanns – liksom förra helgen – ändå en atmosfär av osäkerhet i luften. Även om partiledaren Han Dong-hoon reagerade enligt ovan och flera andra politiker från presidentens eget parti kritiserade hans tal för två dagar sedan, så var den officiella hållningen från Folkets maktparti att rösta emot misstroendeförklaringen.

Dock uppmanade inte partiet denna gång till bojkott av omröstningen, vilket skedde förra helgen då endast 195 parlamentariker deltog vid omröstningen. Det är färre än de 200 som krävs för att omröstningen ska vara giltig.

Förra helgen var det alltså tre stycken parlamentariker från presidentens eget parti som rösta för att avsätta honom. I dag var det tolv stycken som gick emot den egna partilinjen genom att lägga ned sin röst eller rösta för misstroendeförklaringen, som gick genom med 204 godkända ja-röster:

Detta innebär i praktiken att president Yoon Suk Yeol avgår med omedelbar verkan, och premiärminister Han Duck-soo tar över makten. Reuters beskriver Han som en 75 år gammal teknokrat med lång politisk erfarenhet, som dessutom pratar flytande engelska och har varit Sydkoreas ambassadör i USA.

Samtidigt ska Sydkoreas konstitutionsdomstol inom 180 dagar avgöra huruvida Yoon Suk Yeol formellt ska avsättas från makten och om åtal ska väckas mot honom. Om domstolen bestämmer att Yoon ska avsättas, så ska ett nytt nationellt val för att bestämma landets nästa president hållas inom 60 dagar.

Sydkoreas förra konservativa president Park Geun-hye kan tjäna som prejudikat för att få en aning om tidsplan och utveckling från och med nu. 9 december 2016 röstade den nationella församlingen för att avsätta henne med 234 mot 56 röster, efter att hon låtit en rådgivare utöva politiskt inflytande på ett vis som ansågs skada nationen.

10 mars året därpå röstade konstitutionsdomstolens åtta domare enhälligt för att formellt avsätta Park, och 9 maj 2017 hölls ett nytt nationellt val där Moon Jae-in från Demokratiska partiet blev landets nya president med god marginal.

Därefter dömdes Park Geun-hye även till 25 års fängelse, då en lyckad misstroendeförklaring även innebär att konstitutionsdomstolen får möjlighet att väcka åtal mot presidenten. Ett längre fängelsestraff väntar sannolikt även Yoon Suk Yeol, som enligt misstroendeförklaringen gjort sig skyldig till landsförräderi och uppror.

Om tidsplanen denna gång blir liknande, så kommer konstitutionsdomstolen alltså att avsätta Yoon i kring mars och nyval hållas kring maj nästa år.

Förvisso är situationen något mer komplicerad denna gång, då även premiärministern utreds för sin roll i förra veckans kuppförsök och konstitutionsdomstolen som ett resultat av politiskt dödläge för tillfället har färre domare än vad som krävs för att den ska kunna verka normalt.

Men som vi har sett de senaste två veckorna så är Sydkoreas politiska institutioner tillräckligt motståndskraftiga för att hantera situationer som denna, och ett nyval under ordnade form är att vänta under våren.

Resultatet av ett sådant nyval blir sannolikt – liksom 2017 – att den liberala oppositionen segrar, då regeringspartiet i och med denna skandal har tappat i förtroende bland väljarna:

Även om vi i väst ofta upplever Sydkorea som relativt isolerat från omvärlden, så kommer en sådan utveckling utan tvekan att få geopolitiska konsekvenser.

Som Kinamedia tidigare skrivit om vid upprepade tillfällen, så har Sydkorea under Yoon Suk Yeols ledning närmat sig Japan trots de historiska sår som finns länderna emellan. Det upptinade relationerna med Japan har även möjliggjort trepartssamtal med USA om ökat säkerhetspolitiskt samarbete med udden riktad mot Kina, Ryssland och Nordkorea.

Vidare har Sydkorea en imponerande vapenindustri, som i fjol försåg den ukrainska militären med mer artillerigranater än hela Europa mäktade med tillsammans. Under Yoon har Sydkorea även uppgraderat sin relation med Nato, och rent allmänt på kort tid blivit en pålitlig östasiatisk samarbetspartner för västerländska demokratier.

Med Demokratiska partiet vid makten väntar betydande utrikespolitiska förändringar. Oppositionen anklagade i sin misstroendeförklaring Yoon för att provocera Kina, Nordkorea och Ryssland med sin ”pro-japanska” linje. De vill istället skapa en ”balans” för att undvika ett nytt kallt krig.

Oppositionsledaren Lee Jae-myung, sannolikt landets nästa president, sade i en intervju tidigare i år att Sydkorea måste ”sluta besvära Kina”, samt att det inte angår Sydkorea vad som sker med Taiwan. Han står också åtalad för sin roll i smuggling av tiotals miljoner kronor till Nordkorea via ett klädföretag, även om han själv uppger sig vara oskyldig.

Då jag förra veckan intervjuade en parlamentariker från det andra största oppositionspartiet Rebuilding Korea Party, uttryckte han sin ambition om att inga sydkoreanska vapen alls ska hamna i Ukraina. Det går fint att stödja Ukraina, sade parlamentarikern, men i så fall med humanitärt bistånd snarare än militär utrustning.

Kinamedias nya artiklar direkt till din inkorg

Gör som 771 andra, prenumerera du med.

Lyssna på Kinamedia: Nya kalla kriget

App Icon Apple Podcasts

Translate article