Det sydkoreanska pojkbandet BTS. (Bild: Dispatch, CC BY 3.0 , via Wikimedia Commons)

Självmord oroande trend bland kändisar som begår fel i Sydkorea

6 september, 2024

Uppburna koreanska celebriteter måste vara perfekta. De som blir påkomna med felaktigheter dras genast ned och förknippas med skam. Det finns dock en väg att få tillbaka sitt anseende, som många skandalomsusade kändisar har gått. Självmord.

Senast i raden var Lee Sun-kyun, skådespelare känd från filmen Parasite, som tog sitt liv i fjol. Nu har rapparen Suga i det koreanska pojkbandet BTS fått sitt rykte nedfläckat, och befinner sig mitt i en megaskandal.

Den 6 augusti åkte Suga, eller Min Yoon-gi som är hans riktiga namn, på en elskoter till sitt hem, cirka 500 meter. Polisen ertappade honom när han försökte parkera. Han var påverkad, fick en bot och körkortet indraget.

Egentligen borde saken vara över här. Men sedan dess har det stormat runt artisten. I koreansk media kritiseras Suga för att ha vanhedrat bandet och sina bandmedlemmar. Kritiker tror inte att han kan fortsätta i BTS.

Samtidigt är BTS med sina sju medlemmar, Jin, Suga, J-Hope, RM, Jimin, V och Jungkook, ett av världens största pojkband och har trots sina koreanska rötter 95 procent av sina fans utomlands. De är störst i Indonesien, följt av Mexiko och USA, enligt en studie från 2020 då bandet hade sin topp.

Dessutom är BTS tillfälligt inaktiva på grund av medlemmarnas pågående militärtjänstgöring, med plan att återförenas 2025. Men Sugas fyllekörning har aktualiserat bandet och polariserat fansen. Medan koreanska fans och kritiker kräver att han ska lämna bandet, förstår inte internationella fans och medier varför man går så hårt åt Suga i Korea.

För att förstå den uthängning av Suga som nu pågår i Korea måste man titta på vilken roll han har i det koreanska samhället som bandmedlem.

David Tizzard är expert på koreansk kultur och samhälle och undervisar vid universitet i Seoul. Enligt honom finns det en så kallad hypermoralism i Korea, där kändisar förväntas hålla en högre standard.

– Det är inte en stor grej Suga har gjort, det är en överdriven reaktion från media och på sociala medier. Men det finns en oskriven regel i Korea som säger att är du rik, känd och åtnjuter förmåner så förväntar vi oss att du ska leva ett perfekt liv. Du ska ta avstånd från dina egna begär, och arbeta för att höja kollektivets standard, säger Tizzard till Kinamedia.

Han fortsätter:

– Därför förnekar man Suga rätten att vara en riktig person. Vi vill att dessa människor ska vara perfekta och göra det vi andra inte klarar av på grund av våra brister. Det är ungefär som med kungahuset i Storbritannien; vi vill inte att de ska skilja sig, säger Tizzard, som själv är engelsman men bosatt i Korea i snart 20 år.

Många k-popmedlemmar i andra band har dock åkt dit genom åren. Men BTS har sedan debuten 2013 stoltserat med att vara fläckfri från kontroverser. Och bandet har en speciell plats i koreanernas hjärtan. Inte minst för att ha representerat landet. När BTS talade i Vita huset och i FN svämmade stoltheten över i Korea.

– Alla koreaner kände en kollektiv stolthet när de såg Korea i Vita huset och i FN. Så fungerar det i Korea, att när något bra sker upplever koreanerna kollektiv stolthet. Och när dåliga saker inträffar känner koreanerna kollektiv skam, menar David Tizzard.

Efter ertappandet med fyllekörningen försökte Suga förminska sitt brott, vilket tvärtom ökade kritiken. Men därefter har han bett sina fans om ursäkt flera gånger. Och viktigast, han har bugat och bett om ursäkt med sänkt huvud och utan smink inför massiv pressansamling.

– Suga vet vad han måste göra. Efter den här viktiga ursäkten måste han gå i väg, alltså bildligt sett gå in på sitt rum och stanna där. Han får inte bli påkommen med att dricka och festa. Då kanske han kan bli förlåten. Det är som en dansuppvisning. När han ber om ursäkt för allt han gjort blir det något lättare för honom, men inte bara det, han ser till den här kulturen lever vidare, säger David Tizzard.

Det som dock försvårar för Suga att bli förlåten är att han ingår i ett band. Ur ett koreanskt perspektiv har han utsatt medlemmarna för att ”tappa ansiktet”, det vill säga förlora det anseende som är oerhört viktigt att upprätthålla i Korea. Att tappa ansiktet är hemskt. Men att få någon annan människa att tappa ansiktet är oförlåtligt.

Det är svårt att inte dra kopplingar till andra högt uppsatta politiker och skådespelare i Korea, som befunnit sig i liknade situationer och begått självmord för att rädda sina familjer och sitt rykte.

Det senaste exemplet är som sagt skådespelaren Lee Sun-kyun, känd från Oscarsvinnande filmen Parasite, som tog livet av sig i fjol efter att ha blivit påkommen att använda droger och besöka prostituerade:

David Tizzard menar att det såklart finns en skenhelighet i Korea. Det är vedertaget att kända människor går till bordeller, tar droger, dricker och kör fulla – men det gäller att aldrig bli påkommen:

– I Lee Sun-Kyuns fall handlade det om prostitution och droger, något som koreaner verkligen ser ner på. Bilden av honom som familjeman rasade och gjorde det omöjligt för honom att återfå den. I koreanska ögon kan han aldrig mer ses som den gifta mannen. Han har dragit skam över sin fru och familj, en skam som är omöjlig för dem att leva med. Så han tog sitt liv för att rädda sitt rykte och sin familj.

Och nu är han förlåten?

– Ja. Genom självmordet blev han en hjälte och hyllas av de största i Korea. Nu kan alla prata väl om honom.

Men han betalade med sitt liv.

– Jo, men man måste förstå att Koreas tid som modernt samhälle i vår mening är relativt kort. Så även om vi har varmkorv och populärkultur är det enormt stor skillnad på koreansk kultur och västerländsk. Vi har ett helt annat narrativ. Och i väst, där många kristna, är självmord en synd. Det är det inte i Korea.

Pressen på Suga är stor, kommer han klara av det här?

– Som jag sade, Suga måste gå i väg en stund, eller för alltid, för att folk ska tycka om honom igen. Det är den kollektiva kulturen.

Kinamedias nya artiklar direkt till din inkorg

Gör som 774 andra, prenumerera du med.

Lyssna på Kinamedia: Nya kalla kriget

App Icon Apple Podcasts

Translate article