Bild: Unsplash

Det hälsosamma traditionella asiatiska köket

15 augusti, 2024

Kinesisk mat och andra asiatiska varianter är något som sedan länge är populärt i Sverige. Det finns otaliga inrättningar land och rike runt där du kan hitta allt från enklare ställen som serverar både dagens rätt och bufféer till lite dyrare restauranger som erbjuder så kallad fine dining, det vill säga mer sofistikerad matlagning. Med tiden har emellertid den kinesiska mat som serveras i väst frångått sitt ursprung för att passa en annan typ av konsument.

Asiatisk mat gjord för konsumenten i väst

Det vi ofta blir serverade på kinesiska och andra asiatiska restauranger i västvärlden är vanligtvis recept som har blivit amerikaniserade och utgör rätter som nästan ingen kines själv äter. Några exempel på dessa är Lo Mein (nudlar med kött eller skaldjur), sesamkyckling och Crab Rangoon (friterade dumplings med krabba). Rätterna är ofta friterade och innehåller mycket socker, vilket sällan förekommer i traditionell kinesisk matlagning. Huffington Posts reporter, Su-Jit Lin, menar att det här kan ge ett missvisande intryck kring kinesisk mat.

Så konsumerar vi svenskar idag

Av naturliga skäl har svensk husmanskost i alla dessa år varit förstavalet i svenskarnas matlagningsrepertoar. Våra kostvanor har emellertid förändrats en hel del på senare tid, mycket på grund av globaliseringen och kulturella inflytanden från andra länder och världsdelar, men även pandemin och det faktum att vi har ett krig i närområdet påverkar våra kostval.

Nu för tiden väljer svenskarna bort den traditionella husmanskosten och det är faktiskt det asiatiska köket som dominerar på den kulinariska topplistan. Både det kinesiska köket och andra asiatiska varianter lockar med nya spännande smaker, och om du är noga med att tillaga rätterna enligt traditionella recept är det dessutom mycket bra och nyttig mat som är hyfsat enkla att göra. ”Det finns en tydlig resonans mellan hur vi ser på världen och framtiden med det vi stoppar i munnen”, säger Lennart Wallander, trendspanare på kommunikationsbyrån Food & Friends.

Bild: Unsplash

Hälsa hänger ihop med hela kroppen

Precis som med mat och träning är det också viktigt att andra delar av livet som bidrar till vårt fysiska, mentala och emotionella välmående fungerar som de ska. För dig som har problem med erektil dysfunktion finns det många aspekter som kan spela in varför det är som det är. Levitra är ett preparat som kan hjälpa dig att få tillbaka din erektion snabbt och även få den att hålla länge. Med ett recept från din läkare kan du beställa Levitra online enkelt och snabbt. Det är ett preparat som är baserat på flertalet studier och undersökningar och fungerar för dig som har erektil dysfunktion. Kom ihåg att alltid rådfråga din läkare innan du tar Levitra.

Den hälsosamma asiatiska maten

En hälsosam livsstil som omfattar regelbunden träning och nyttig kost kan motverka att du får infektioner och sjukdomar och bidra till att ditt allmänna mående förbättras på alla plan. Du kan med fördel inkludera asiatisk matlagning i din dagliga rutin för ett hälsosammare liv. Var bara noga med att undvika de “västerländska” ingredienserna och tillagningsmetoderna, bland annat socker och fritering, och använd dig istället av traditionella recept för att skapa välsmakande och nyttiga asiatiska maträtter.

Kinamedias nya artiklar direkt till din inkorg

Gör som 765 andra, prenumerera du med.

Lyssna på Kinamedia: Nya kalla kriget

App Icon Apple Podcasts

Translate article