Vid prisceremonin för herrarnas dubbel i badminton i Paris-OS sågs inga referenser till vinnarna till bland publiken. Dagarna innan hade säkerhetsvakter tagit handdukar och förbjudit tröjor med ordet "Taiwan" på. (Bild: Skärmdump taiwanesisk TV)

Storbråk om Taiwans flagga och namn på läktaren under OS

7 augusti, 2024

När OS i Paris just startat så började ett foto från en av arenorna cirkulera på sociala medier i Taiwan. Det visade tre flaggor som publiken under inga omständigheter fick vifta med: Ryssland, Belarus och Taiwan.

I Ryssland och Belarus fall beror detta på invasionen av Ukraina. Gällande Taiwan, så tävlar landet sedan 1981 i OS under det för ändamålet påhittade namnet Kinesiska Taipei samt en särskild påhittad flagga.

Detta efter att Kina i början av 1970-talet övertog Taiwans plats i FN, vilket även ledde till att Folkrepubliken Kina ersatte Republiken Kina i en rad internationella sammanhang. Taiwan, med formella namnet Republiken Kina, var på den tiden en diktatur vars regim beslutade att bojkotta OS 1976 och 1980.

1984 återvände Taiwan till OS efter en kompromiss mellan Kina och IOK som tillät landet att delta som Kinesiska Taipei, på villkor att vare sig flagga eller nationalsång förekommer under tävlingarna. Men i årets Paris-OS har inte bara flaggor varit förbjudna, utan snarare själva ordet Taiwan.

Badminton är en av de absolut populäraste sporterna för taiwanesiska åskådare. När laget som sedermera skulle ta guld i herrdubbeln spelade kvartsfinal under fredagen, så uppstod tumult kring en grön skylt i form av Taiwans geografiska form som det stod ”Kom igen Taiwan” på med kinesiska tecken.

En säkerhetsvakt sökte upp kvinnan som höll i den, men hann inte mer än att ta kontakt med henne innan en kinesisk åskådare slet till sig skylten och rev sönder den:

Den förtvivlade taiwanesiska åskådaren som höll i skylten berättade senare hur säkerhetsvakterna i entrén godkände den eftersom det inte handlade om någon flagga. Men uppenbarligen ändrade de uppfattningen under matchens gång, då vakten som sökte upp hennes enligt uppgift sade att den var förbjuden.

Händelsen fördömdes i häftiga ordalag av taiwanesiska myndigheter som även sade att saken kommer bemötas med officiella klagoål och anmälningar. Taiwans representationskontor i Paris framhöll hur föremål med ordet ”Taiwan” på inte är uttalat förbjudna, även om landets flagga tillåts på läktarna.

Allt detta föll dock inför döva öron. Dagen därefter, under semifinalen i badminton mot Danmark, sågs samma säkerhetsvakt slita en handduk med ordet ”Taiwan” från en av åskådarna:

Ovanstående fall är bara två ur mängden. En man som hade en tröja med ”Taiwan” på blev tillsagd att täcka över ordet eller ta av sig den, vilket ledde till att han täckte över ordet med tejp.

När det väl var dags för final i badminton under söndagen, hade tillslagen mot allt som kunde påminna om ordet Taiwan varit tillräckligt omfattande för att inte en enda skylt eller banderoller med landets namn på syntes till i publiken.

Åskådare berättade nu för medier hur vad man misstänkte var kinesiska åskådare, journalister, deltagare eller tjänstemän hjälpte personalen på plats att peka ut allt som man ville ha bort från läktaren. Exempelvis kan säkerhetspersonalen tänkas ha behövt hjälp med översättningen av kinesiska skrivtecken:

En talesperson för en taiwanesisk förening i Frankrike berättar för Taiwans nyhetsbyrå hur personal vid läktaren ”mottagit instruktioner från olympiska spelen” att ”ingenting som visar Taiwan eller är relaterat till Taiwan” får synas på läktaren.

När Washington Post frågade IOK om varför skyltar och handdukar beslagtagits blev svaret – utan vidareutveckling – att åskådare inte tillåts uppvisa religiösa eller politiska budskap.

En av IOK:s talespersoner uppgav att han inte sett det videomaterial som cirkulerat efter händelserna, men sade att reglerna ”är väldigt tydliga”.

Då samma problem inte märktes av under senaste OS i Tokyo, har många konstaterat att agerandet mot alla slags taiwanesiska inslag på läktarna trappas upp i takt med Kinas allt mer aggressiva hållning mot Taiwan. Något som också kunde ses efter att Taiwan besegrat Kina i finalen i herrdubbel i badminton.

Trots att ingen taiwanesisk flagga syntes till vare sig i publiken eller vid podiet så avbröt statlig kinesisk tv sändningarna omedelbart efter matchen. Washington Post beskriver stämningen på Kinas internet enligt följande:

On Monday morning, the gold medal match was the top two most trending topics on Chinese social media site Weibo, with pro-China nationalist commentators denigrating the Taiwanese athletes as “gross separatists.”

“Gold medals, we have plenty of them, one more or less doesn’t matter,” said one Chinese user. “Similarly, we have plenty of missiles too; when you need them, we definitely won’t just give you one.”

Ännu en anledning för Kinas ökade känslighet i frågan kan vara de allt fler röster som vill se Taiwan tävla i OS under sitt riktiga namn.

Exempelvis skickade tre amerikanska parlamentariker i maj ett brev till IOK där en sådan förändring motiveras med att Folkrepubliken Kina aldrig kontrollerat Taiwan och att inget annat land behandlas på samma vis i OS.

Dock är Kinas ambition att förvisa Taiwans flagga från idrottsliga sammanhang inte begränsad till OS. Förra månaden skrev Göteborgs-Posten om hur den taiwanesiska flaggan plötsligt hissades ner mitt under handbollsturneringen Partille Cup, låt vara att arrangörerna nekade till att detta berodde på kinesiska protester.

Kinamedias nya artiklar direkt till din inkorg

Gör som 768 andra, prenumerera du med.

Lyssna på Kinamedia: Nya kalla kriget

App Icon Apple Podcasts

Translate article