Donald Trumps vicepresidentkandidat J.D. Vance har sagt att han "inte gillar Kina" och vill att USA:s militär ska fokusera helt på landet. (Bild: Gage Skidmore, ATTRIBUTION-SHAREALIKE 2.0 GENERIC via Flickr)

Så säger Trump och Vance om Kina och Taiwan

20 juli, 2024

Då det nu framstår som allt mer sannolikt att Donald Trump blir USA:s nästa president, och J.D. Vance i vekan har utsetts till hans vicepresidentkandidat, så är det högst relevant att belysa deras senaste uttalanden om Kina och Taiwan.

I veckan publicerade Bloomberg en intervju med Trump där han sade att Taiwan bör betala för det militära skydd som USA erbjuder ön. Enligt Trump är USA inte särskilt annorlunda från ett försäkringsbolag och då måste Taiwan betala för detta skydd, i synnerhet eftersom Taiwan ”inte ger oss någonting”.

Tvärtom beskyllde Trump Taiwan för att ha tagit ”närmare 100 procent” av USA:s industri för mikrochip och halvledare, låt vara att han inte verkade lägga skulden enbart på Taiwan utan på främst på amerikanska beslutsfattare som ”tillåtit” detta att ske.

Han sade vidare i samma intervju att Xi Jinping varit en ”god vän” fram till pandemin, samt att han nu motsätter sig ett förbud mot TikTok. Detta har tidigare kopplats samman med att han vill begränsa Mark Zuckerbergs och Facebooks inflytande, men även med att Trump har fått en kampanjdonation av en investerare i den kinesiska appen.

Trump återupprepade även sin tidigare retorik om en skatt på 60 procent på alla kinesiska varor som importeras till USA, men sade nu att denna skatt kan bli ”mellan 60 och 100 procent”.

I J.D. Vance förväntar sig många analytiker en vicepresident som uppmuntrar dessa kontroversiella tendenser hos Trump, snarare än att försöka hämma honom likt tidigare nära tjänstemän som Mike Pompeo och Matt Pottinger. I veckan skrev Politicos nyhetsbrev China Watcher följande:

And Vance “is in lockstep with Donald Trump, on foreign policy generally, but China specifically,” said Republican strategist Alex Conant. Like Trump, Vance is “consistently a China critic,” Conant said.

(…)

Rather than try to moderate Trump’s trade policy instincts, Vance is likely to push Trump to go harder. Vance is “even more hawkish on trade than Trump has been – I think it’s very much a signal that tariffs are coming,” said Peter Harrell, former senior director for international economics in the Biden administration and currently a fellow at the Carnegie Endowment for International Peace.

China Watcher konstaterar att höjda tullar på kinesiska importvaror i det närmaste är helt garanterat med Donald Trump och J.D. Vance vid makten, särskilt som Vance sedan sin kampanj till den amerikanska kongressen om något blivit ännu mer hökaktig och kritisk mot Kina.

Vance har platt konstaterat att han ”inte gillar Kina”, och vill stänga landet ute från det USA-ledda globala finanssystemet. Han har kallat Kina för det största hotet mot USA och förespråkar att den amerikanska militären helt ska fokusera på Kina med minskat stöd för Ukraina som följd.

I sitt tacktal för utnämningen som vicepresidentkandidat vid Republikanernas nationella konvent för ett par dagar sedan var Vance tydlig med anledningarna till sitt förakt mot Kina. Han beskyllde landet för att stjäla jobb från USA och ”bygga sin medelklass på det amerikanska folkets bekostnad”.

Liksom Trump, så lade Vance dock inte hela skulden för detta på Kina utan menade att svagt ledarskap i USA har tillåtit att detta sker. Han framhöll Joe Bidens inblandning i en ”sweetheart trade deal” år 2000, då handelsrelationen med Kina uppgraderas vilket i sin tur banade vägen för landets medlemskap i Världshandelsorganisationen året därpå.

Samma tendens märks i de kommentarer som Vance på senare tid fällt om Ungerns premiärminister Viktor Orban, som både är pro-Trump och pro-Kina. Enligt Vance rör sig Orban närmare Kina delvis för att ”det amerikanska ledarskapet inte fattar smarta beslut”, och för en utrikespolitik som driver andra länder rakt i famnen på Kina.

Flera analytiker har pekat ut hur Trumps val av Vance som vicepresidentkandidat signalerar en utrikespolitisk prioritering av Taiwan framför Ukraina. Han har bland annat sagt att ingenting är viktigare för USA att undvika än en kinesisk invasion av Taiwan, eftersom det skulle ”decimera hela USA:s ekonomi”.

Men samtidigt påminner Vances uttalanden även kring Taiwan om de som Trump nyligen gjort. Vid Republikanernas konvent framhöll han nödvändigheten av att USA ser till så att dess allierade delar kostnadsbördan för att bevara världsfreden, och lät veta att det inte blir tal om vidare friåkning för länder som utnyttjar amerikanska skattebetalares generositet.

Det är svårt att bena ut exakt vad alla dessa uttalanden betyder för USA:s relation med Kina och Taiwan och Donald Trump blir president med J.D. Vance som sin närmaste medarbetare. Men vi kommer göra ett försök genom att diskutera ämnet närmare i nästa avsnitt av podden Kinamedia: Nya kalla kriget på torsdag.

Kinamedias nya artiklar direkt till din inkorg

Gör som 771 andra, prenumerera du med.

Lyssna på Kinamedia: Nya kalla kriget

App Icon Apple Podcasts

Translate article