Inför Natos stormöte som påbörjas i Washington i dag, gjorde ledaren för en av dess nyaste medlemsstater ett uttalande som väckt viss uppmärksamhet. Efter en intervju med Wall Street Journal förra veckan citeras Finlands nya president Alexander Stubb säga att ”bara Kina kan få slut på kriget i Ukraina”.
Detta, menar Stubb, beror på att Xi Jinping har större makt över frågan än väst eller USA tack vare sitt inflytande över Vladimir Putin. Han kallar vidare Ryssland för ”en kinesisk vasallstat”.
Samma tongångar hördes i en intervju som Stubb förra veckan även gjorde med Bloomberg, där han menade att allt som krävs från Xi är ”ett enda telefonsamtal” till Putin för att få kriget i Ukraina att upphöra:
“Russia is so dependent on China right now,” Stubb, 56, said in an interview in Helsinki Tuesday. “One phone call from President Xi Jinping would solve this crisis.”
(…)
“If he were to say, ‘Time to start negotiating peace,’ Russia would be forced to do that,” Stubb said. “They would have no other choice.”
I samma intervju menade Stubb att även Kina skulle tjäna på att avsluta Putins krig i Ukraina, eftersom landet behöver uppehålla internationella lagar och samtidigt har möjligheten att i och med detta visa globalt ledarskap.
Det är oklart huruvida Stubbs kommentarer reflekterar en växande irritation i Europa över Kinas allt tydligare stöd för Ryssland, eller om de utgör en uppmaning att tillmötesgå Kina för att förbättra relationen med landet i hopp om att Xi Jinping ska tvinga Vladimir Putin att avluta kriget.
Med tanke på Stubbs tidigare kommentarer kring Kina framstår det sistnämnda alternativet som mer sannolikt. Så sent som i oktober i fjol – mitt under pågående valkampanj – menade han att Kina till skillnad från Ryssland inte är någon imperalistisk nation, samt att de båda nationernas intressen inte ens i närheten av att vara likadana:
What troubled me most about Alex Stubb’s talk was that he declared that China was not an imperialist power. Afterwards,I said that the Tibetans & Uighurs would disagree w/ him. His response, which frankly shocked me, was as prickly as his cactus. “Don’t take the moral high ground… pic.twitter.com/KdWhkhdUD1
— Theresa Fallon (@TheresaAFallon) October 13, 2023
Vid samma tidpunkt sade Stubb även att vi bör samarbeta med Kina istället för att ”provocera” landet, och framhöll sina långa möten med Xi Jinping. Han föreslog samtidigt en formel för Europa som gick ut på att följa USA till 75 procent och Kina till 25 procent.
I förra veckans intervju med Wall Street Journal rekommenderar han USA att ”lugna ner sig” och hitta samarbeten med Kina, eftersom rivaliteten länderna emellan inte är ideologisk som under kalla kriget.
För den som vill läsa mer om Stubbs hållning gentemot Kina publicerade Kvartal tidigare i år en artikel med den talande rubriken ”Stubb är naiv om Kina”.
Och för den som vill gå ännu längre tillbaka i tiden så skrev Stubb själv en krönika för Dagens industri 2017 i samband med det Världsekonomiska forumet i Davos, där Xi Jinping och Kinas kommunistparti framhölls som nya garanter för globalism och frihandel.
Med andra ord visar Finlands president en tydlig tendens att ta Kina på orden snarare än att titta närmare på hur landet de facto agerar. Därmed hamnar han på kant i frågan med en rad andra politiker och forskare.
Exempelvis citerar Wall Street Journal Litauens utrikesminister Gabrielius Landsbergis säga att vi måste förstå att om frågar Kina om hjälp så är priset för landets inblandning högre än vad vi vore redo att betala, särskilt som det nu blivit tydligt att landet stödjer Ryssland.
Tidningen citerar även andra europeiska tjänstemän som menar att Kina inte har några incitament att avsluta konflikten på ett vis som Europa önskar, samt Alexander Gabuev, ordförande för Carnegie Russia Eurasia Center, som säger att det är oklart huruvida Kina har tillräckligt med inflytande över Ryssland för att få slut på kriget.
Det är också oklart vad Alexander Stubb känner till som ovanstående personer inte gör. Likaledes är det anmärkningsvärt hur hans kommentarer kommer i en tid då nya uppgifter om Kinas ökade stöd till Ryssland konstant dyker upp.
Som jag skrev i gårdagens upplaga av Kinamedia nyhetsbrev, så ger exempelvis nya europeiska underrättelseuppgifter vid handen att kinesiska företag håller på att utveckla en drönare tillsammans med Ryssland:
Chinese and Russian companies are developing an attack drone similar to an Iranian model deployed in Ukraine, European officials familiar with the matter said https://t.co/Tv4lfckMaq via @bpolitics
— Bill Bishop (@niubi) July 2, 2024