Kinamedia lanserar ny svensk podcast om Kina

22 juni, 2024

I veckan publicerades första avsnittet av Kinamedia: Nya kalla kriget, en nyhetspodd om Kina på svenska som från och med nu ska ges ut varje vecka.

Som namnet antyder så fokuserar podden inte endast på Kina, utan främst på det nya kalla krig som nu pågår mellan flera av världens demokratiska och auktoritära länder. Snarare än kinesisk inrikespolitisk dramatik är ambitionen att skildra hur Kinas ökade globala inflytande påverkar oss i väst.

Till min hjälp för att diskutera detta lättsamma ämne finns Martin Gelin, författare och Dagens nyheters långtida USA-korrespondent, som länge bevakat relationen mellan Kina och USA med särskilt intresse för så kallad mjuk makt och hybridkrigföring.

Martin kommer vara min främsta bisittare i denna podd. De veckor han får förhinder kan producent Jon Thunqvist som även gör Japanpodden hoppa in och prata om Japan, eller annan bisittare medverka beroende på nyhetsläget.

Denna vecka pratar vi närmare om den demokratiska världens trytande tålamod med Kinas stöd för Rysslands militär, Kina nyckelroll i det globala propagandakriget, samt EU och USA:s nya tullar på kinesiska elbilar.

Första avsnittet av Kinamedia: Nya kalla kriget går att lyssna på via bland annat Apple Podcasts och Spotify enligt nedan.

Tanken är att podden på lång sikt främst ska finansieras via intäkter från prenumerationer på Kinamedia nyhetsbrev, så vänligen överväg en prenumeration om du vill stödja denna satsning!

Kinamedias nya artiklar direkt till din inkorg

Gör som 765 andra, prenumerera du med.

Translate article

Kinamedias nya artiklar till din inkorg helt gratis

Gör som 765 andra, prenumerera du med.