Ukrainas president Volodomyr Zelensky anklagade nyligen Kina för att sabotera den pågående fredskonferensen i Schweiz. (Bild: Rawpixel, CC0 1.0 UNIVERSAL)

Därför vill Kina sabotera Ukrainas fredskonferens i Schweiz

16 juni, 2024

Då över 100 länder och internationella organisationer denna helg samlas i Schweiz för en fredskonferens om situationen i Ukraina, är det framför allt ett av världens mäktigaste länder som lyser med sin frånvaro. Nämligen Kina, som meddelat att man inte är intresserad av att medverka eftersom Ryssland inte är där.

Vidare har Kina även använt sitt diplomatiska inflytande för att stoppa andra länder från att medverka vid konferensen. Det berättade Ukrainas president Volodomyr Zelensky själv när han oväntat dök upp vid Asiens största säkerhetspolitiska forum Shangri-la-dialogen i Singapore tidigare denna månad.

Som jag noterade i Kinamedia nyhetsbrev #220 så sade Zelensky vidare i Singapore att Ukraina inte har någon nära relation med Kina i dag eftersom kinesiska myndigheter inte är intresserade av detta. Något som märktes av att den kinesiska delegationen i Singapore inte närvarade vid Zelenskys tal och heller inte vill träffa honom för samtal under evenemangets gång.

Kina klargjorde redan vid månadsskiftet att man inte kommer skicka någon delegation till Schweiz på grund av att de villkor man ställt för detta inte uppfyllts. Bland villkoren märks som sagt en så kallad likvärdig medverkan av alla parter, samt att ”alla fredsförslag” ska diskuteras på ett så kallat ”rättvist och jämbördigt vis”.

Detta inkluderar ryska och kinesiska fredsförslag som ger Ryssland rätt att fortsätta ockupera vad som enligt internationell lag är ukrainskt territorium. Detta går stick i stäv med den fredsplan om tio punkter som Zelensky själv presenterat, och som konferensen i Schweiz utgår från.

I en artikel i Foreign Affairs med den talande rubriken ”Why China Is Sabotaging Ukraine” förklarar Alexander Gabuev vid Carnegie Russia Eurasia Center hur detta tydligt visar att Kina inte är intresserade av någon form av fredsfördrag som man inte är med och utformar på egen hand.

Det framhålls även hur Kina samtidigt i bakgrunden arbetar för att få till stånd en vapenvila genom en fredskonferens som Peking själv vill vara med och anordna, där Ryssland ska medverka och de bådas vännationer i den så kallade globala södern ska medverka för att ge evenemanget legitimitet:

China has its own peace initiative, and so it wants to sabotage the United States and Europe’s efforts. On May 23, a week after the most recent meeting between Xi and Putin and a week before China declined to attend the Swiss peace summit, Chinese Foreign Minister Wang Yi met with Celso Amorim, chief adviser on national security to the president of Brazil. In a joint statement on settling the Ukraine crisis, they called for an international peace conference in which both Russia and Ukraine would be represented and all peace plans would be reviewed.

(…)

In other words, China expects that the peace summit will fail. It believes the meeting will do nothing to advance peace or to rally the world behind Ukraine’s maximalist demands. That failure may give Beijing a shot to make itself a central player in diplomatic efforts, or at least pretend to be one—perhaps by partnering with friendly countries that have a proven track record in Ukraine-related talks.

Bland andra Voice of America skildrar hur Kina inför mötet i Schweiz vid återupprepade tillfällen lyft fram sitt dokument om ”sex gemensamma uppfattningar för en politisk överenskommelse om krisen i Ukraina” som man tagit fram tillsammans med Brasilien, samt att ”45 länder från fem kontinenter” har reagerat positivt på detta på bara en veckas tid.

Genom att underminera västerländska försök så breder Kina alltså vägen för sitt eget, vilket utgår från den så kallade fredsplan som Kina presenterade 2023 och som omfamnas av vänstaten Ryssland.

Även om Kina i dagsläget inte har något större stöd för detta bland majoriteten av länderna som medverkar i helgen konferens i Schweiz, så har man ett särskilt trumfkort i möjligheten att övertyga Ryssland att sätta sig vid förhandlingsbordet.

Om Kina lyckas få till ett vapenstillestånd på egna villkor efter att ha saboterat västerländska fredsförsök väntar enligt Alexander Gabuev en betydande geopolitisk belöning i form av hyllningar från såväl den globala södern som många europeiska länder.

Det är heller ingen brådska med detta. Gabuev framhåller hur Kinas ledare Xi Jinping har mycket lite att förlora på att striderna i Ukraina fortsätter, så länge det framstår för omvärlden att man försöker arbeta för fred:

But these obstacles are unlikely to sway Xi. He has little to lose if the war in Ukraine goes on. China will therefore continue to be a stick-in-the-mud: indirectly helping Russia, derailing Kyiv-led diplomatic initiatives, and pretending to engage in diplomacy instead of genuinely trying to work with other parties to find a solution.

Efter den fullskaliga invasionen av Ukraina har Kina ökat sitt inflytande över Ryssland och dessutom stöttat landets krigsinsats med minimala ekonomiska och diplomatiska påföljder. Man kan därför fortsätta att ”förlöjliga västs hållning till kriget och efterlysa diplomati utan att försöka åstadkomma särskilt mycket i realiteten”, skriver Gabuev vidare.

Detta sker genom att Kina agerar efter principen att ”allt som inte är förbjudet är tillåtet”. Av rädsla för att själv utsättas för sanktioner så levererar man inte inte så kallade dödliga vapen direkt till Ryssland, men understödjer den ryska försvarsindustrins industriella bas så att landet kan tillverka sina egna vapen för att fortsätta kriget.

Bland andra Washington Post citerade vidare Volodomyr Zelensky i Singapore framhålla underrättelseuppgifter om kinesisk utrustning i den vapenarsenal som Ryssland använder i Ukraina:

Zelensky accused China of being an “instrument” of Russia’s agenda to thwart Ukrainian diplomacy. “Russia, using Chinese influence on the region, using Chinese diplomats also, does everything to disrupt the peace summit,” Zelensky said, while also scoffing at Chinese denials of reports that their export of goods to Russia contain material that can be used for military purposes. “Today, there is intelligence that somehow, some way … elements of Russia’s weaponry come from China,” he added.

Framträdandet i Singapore utgjorde första tillfället som Zelensky öppet kritiserade Kina i tydliga ordalag. Likaledes märktes vid helgens G7-möte i Italien en ny nivå av tydlighet från världens rikaste demokratier:

Vid G7-mötet märktes även en ökad gemensam vilja att agera, bland annat mot kinesiska banker som genomför transaktioner med Ryssland, vilket jag kommer skriva närmare om i morgondagens upplaga av Kinamedia nyhetsbrev.

Detta är dock knappast nog för att få Kina att upphöra med stödet för den ryska krigsinsatsen eller undermineringen av fredssamtal med internationell rätt som utgångspunkt – vilket som sagt sker med minimala ekonomiska eller diplomatiska kostnader för ett Kina vars närvaro alltjämt välkomnas som tidigare i större delen av världen.

Kinamedias nya artiklar direkt till din inkorg

Gör som 765 andra, prenumerera du med.

Translate article

Kinamedias nya artiklar till din inkorg helt gratis

Gör som 765 andra, prenumerera du med.