Bild från Kinmen som visar hur nära ögruppen ligger den kinesiska miljonstaden Xiamen som tornar upp sig i bakgrunden. (Foto: Jojje Olsson)

Oro då Taiwans kustbevakning jagar två kinesiska fiskare till döds

19 februari, 2024

Förra veckan började taiwanesisk kustbevakning jaga en kinesisk motorbåt som fiskade två kilometer från kusten vid Kinmen, den taiwanesiska ögrupp som ligger närmast Kinas fastland. Jakten resulterade i att två av de fyra kinesiska fiskarna drunknade, efter att båten vält över under jakten.

Taiwanesiska myndigheter uppger att incidenten ska utredas samt att man försöker kommuniceras med kinesiska myndigheter.

Peking har å sin sida i skarpa ordalag fördömt det inträffade och lägger ansvaret för dödsfallen på Taiwans regeringsparti Democratic Progressive Party (DPP). Man har vidare reservat sig rätten att vidta ytterligare åtgärder, och understryker att Taiwan kommer få stå för konsekvenserna.

Associated Press uppger att antalet kinesiska fartyg – inklusive fiskebåtar och grävare – har ökat i vattnen kring Kinmen på senare tid.

Under helgen har den kinesiska kustbevakningen meddelat att man kommer trappa upp patrulleringen och utföra regelbundna kontroller i vattnet söder om staden Xiamen, där olyckan inträffade.

Syftet sägs vara att stärka tillämpningen av lagen till havs, vilket från taiwanesiskt håll uppfattas som att en upptrappning av Kinas ”gråzonstaktik” är att vänta.

Kinas myndigheter sade i helgen även att det inte existerar några förbjudna eller begränsade vatten för kinesiska fiskare i området, eftersom de är traditionella fiskevatten sedan ”forna tider”.

Som svar på detta avfärdade taiwanesiska myndigheter i går Pekings kritik för hanteringen av incidenten som ledde till dödsfallen. Mainland Affairs Council, som ansvarar för relationen med Kina, sade även att man kommer fortsätta upprätthålla lagen i området, vilket innefattar så kallade ”defensiva handlingar” när kinesiska fartyg tar sin in på begränsade eller för bjudna vatten som kontrolleras av Taiwan.

Detta är värt att hålla ögonen på, då dödsfall är mycket ovanliga i den katt-och-råtta-lek som pågår kring Kinmen, som bara ligger en handfull kilometer från den kinesiska kusten med 180 kilometer från Taiwans huvudö.

För ett drygt år sedan skrev jag ett reportage för Expressen om Kinmen, där det förklaras hur ett kinesisk övertagande av ön är mer sannolik än en fullskalig invasion om Kina bestämmer sig för att agera militärt mot Taiwan.

Kinesiska myndigheter kan inte backa från upprättelse för sina två döda medborgare, samtidigt som Taiwan inte heller kan vika en tum vad gäller kontrollen av vattnen närmast Kinmen.

Kinamedias nya artiklar direkt till din inkorg

Gör som 765 andra, prenumerera du med.

Translate article

Kinamedias nya artiklar till din inkorg helt gratis

Gör som 765 andra, prenumerera du med.