Skärmdump av kategorin "Nöje" på den falska nyhetssidan Luddpress, där exakta kopior av Aftonbladets artiklar publiceras, komplett med skribenternas bild och namn.

”Falsk nyhetssida” från Kina saxar material från Aftonbladet och Världen idag

Vid en första anblick ser Luddpress ut som en aktiv svensk nyhetssida med tiotals uppdateringar om dagen inom en rad olika ämnesområden. Men den som tittar närmare finner snart att allt material är direkt taget från Aftonbladet och Världen idag.

Närmare bestämt är kategorin ”Nyheter” fylld med texter från Världen idag medan ”Kultur”, ”Samhälle”, ”Nöje”, Åsikt” och ”Sport” är saxat rakt av från Aftonbladet.

Och då menar jag verkligen rakt av. Vid sidan av själva texten finns i regel även namn och bild på skribenten, vilket ger intrycket av att de skriver för Luddpress.

Nyhetsavdelningen på Luddpress ser ambitiös ut, men genom att googla rubrikerna märks att allt material är kopierat från Världen idag..
..någon googling behövs dock inte för att lista ut varifrån nöjesartiklarna kommer.

Det är oklart varför just dessa två publikationer har fått sitt material sammanslaget på Luddpress. Den som vill veta mer blir heller inte klokare genom att leta vidare på sidan, för där finns vare sig information om publikationen eller kontaktuppgifter.

Man får istället vända sig till Citizen Lab, ett forskningslabb vid University of Toronto, som kartlagt 123 ”falska nyhetssidor” i 30 länder skapade i Kina. Luddpress är den enda svenska av dessa sidor i en kampanj som labbet kallar PAPERWALL.

I inledningen av sin rapport framhåller Citizen Lab hur sidorna används för personattacker och desinformation. Då dessa blandas samman med ”vanliga” nyheter så blir trovärdigheten större:

A network of at least 123 websites operated from within the People’s Republic of China while posing as local news outlets in 30 countries across Europe, Asia, and Latin America, disseminates pro-Beijing disinformation and ad hominem attacks within much larger volumes of commercial press releases. We name this campaign PAPERWALL.

(…)

A central feature of PAPERWALL, observed across the network of websites, is the ephemeral nature of its most aggressive components, whereby articles attacking Beijing’s critics are routinely removed from these websites some time after they are published.

Kinamedia har inte kunnat lokalisera någon attack mot en svensk person eller annan aktör på Luddpress. Men som Citizen Lab noterar så plockas sådana artiklar i regel bort en tid efter publiceringen.

Vidare har attacker publicerats på flera andra av dessa falska nyhetssidor, vilket ger vid handen att det kan komma att ske även på svenska.

Det ligger dessutom i sakens natur att attakerna och desinformation utgör en relativt liten del av innehållet. Citizen Lab har undersökt delar av det, och sammanställt följande grafik:

Personattacker och desinformation göms bland nyheter från lokala nyhetssajter i respektive land.

Citizen Lab har spårat kampanjen till företaget Shenzhen Haimaiyunxiang Media (Haimai), en pr-firma i södra Kina. Detta dels via digital infrastruktur, dels eftersom plattform och upplägg är snarlika och de användarnamn som använts för att skapa och uppdatera sidorna ofta är identiska.

Att sidorna spåras till Haimai visar vidare på samspelet i Kina mellan stat och myndigheter gällande desinformation och fake news. På Haimais hemsida står att läsa hur företaget – som grundades 2019 – erbjuder ”placering av marknadsföringsmaterial” i flera länder och på flera språk. En tjänst som kinesiska myndigheter sannolikt har beställt av företaget.

Den stora mängden material på varje sida i PAPERWALL får Citizen Lab att dra slutsatsen att processen för publicering är automatiserad. Något som även märks av den ibland klumpiga designen på Luddpress, där designen ibland gör innehållet otydligt:

I inledningen av denna artikel framstår det som att Anders Lindberg skriver för Luddpress..
..men i arkivet över artiklar har man inte tagit bort hans titel från Aftonbladet, vilket tyder på en automatiserad process.
Fler oönskade felaktigheter från automatiseringen.

Den som surfar runt en stund på Luddpress anar sannolikt ugglor i mossen efter ett tag. Men Luddpress är vare sig den största eller mest ambitiösa sidan i PAPERWALL.

Danska DK Industry har mycket bättre design och innehåller en mail till ”redaktionen”, medan länkar från över 5 000 olika sidor publicerats på brittiska London Clup.

Citizen Lab varnar för att negligera betydelsen av dessa nyhetssidor bara för att många av dem inte har särskilt stor trafik:

This assessment, however, as well as the large amount of seemingly benign commercial content wrapping the aggressively political one within the PAPERWALL network, should not be taken to indicate that such a campaign is harmless. Seeding pieces of disinformation and targeted attacks within much larger quantities of irrelevant or even unpopular content is a known modus operandi in the context of influence operations, which can eventually pay enormous dividends once one of those fragments is eventually picked up and legitimized by mainstream press or political figures.

Man noterar även att antalet sidor och dess innehåll växer fort, och anpassningen till lokalt material och innehåll förbättras ständigt.

Detta bidrar vidare till möjligheterna att förvirra och skapa misstro i tider av ökad oro eller vid skarpt läge.