Bild: kieferpix, Canva.com

Att navigera sig på den svenska bostadsmarknaden: En guide för förstagångsköpare

17 november, 2023

OBS: Artikeln presenteras i samarbete med Bazoom

Att köpa sin första lägenhet kan helt klart väcka en del frågetecken. Det är mycket att hålla reda på och saker som man måste ha i åtanke, dels vad gäller hur stor insats som ska sparas ihop och hur man bäst navigerar sig på den svenska bostadsmarknaden.

Med vår guide för förstagångsköpare kan man få en bra överblick på hur bostadsmarknaden fungerar och vad man ska tänka på för att göra processen med att köpa lägenhet smidigare.

Att hyra en lägenhet till att börja med i ett område som man funderar på att köpa en bostad inom, kan vara ett bra första steg. Innan man låser sig i en köpt lägenhet är det alltid bra att ha koll på om man först trivs i ett särskilt område. För att kunna hyra en passande lägenhet eller hus kan man ta hjälp av bostadslistan, som gör det smidigare att filtrera boenden i olika områden, samt också testa på hur det är att bo själv.

5 saker att tänka på som förstagångsköpare

Som förstagångsköpare är det främst några saker som man ska hålla koll på. Första steget är såklart att ansöka om lånelöfte, för att få koll på hur mycket man kan låna och hur mycket man måste spara ihop utöver detta till kontantinsatsen.

Att köpa ett boende kommer att krävas en hel del planering och förberedelser. Det är viktigt att man inte rusar in i några beslut, köper en lägenhet eller hus som är över ens budget och dessutom lägger ner mycket tid på att jämföra olika tänkbara boenden att lägga bud på.

Den första lägenheten man går på visning för är sällan den lägenhet som passar bäst. Så stressa inte och se processen med att köpa den första lägenheten som en rolig syssla.

1) Sätt en budget

När man har fått lånelöfte så ser man tydligt vilka boenden man har råd att buda på och när det är dags att stanna i budgivningen. Att börja leta efter en första lägenhet utan att ha denna budget att förhålla sig till, kommer bara innebära att du slösar tid.

Så kolla med banken först hur mycket som kan lånas innan man börjar gå på visningar, letar efter lägenheter online eller påbörjar en budgivning.

2) Ha koll på räntan

Räntesättningen har också väldigt stor betydelse för hur dyr lägenheten kan vara, så ha koll på hur räntan står innan en budgivning startar. Det är främst några faktorer som påverkar hur räntan på bolånet kommer att sättas. Man har även möjlighet att förhandla räntan genom att till exempel uppvisa en god kreditvärdighet eller budgetanalys.

Banken baserar räntan både på det ekonomiska läget och privatekonomin hos den som ansöker om lån. Det är vanligt att räntan delas in i flera ränteperioder och man kan binda räntan eller ha rörlig ränta beroende på vilket som man föredrar och som också kan vara ett mer förmånligt val i stunden.

3) Spara ihop till insatsen för boendet

15 % av lägenhetspriset ska betalas i en så kallad kontantinsats. Så det är viktigt att man har tillräckligt med pengar undansparat innan köpet, eftersom det kan vara svårt att få ett lån beviljat för denna insats när man köper bostad för första gången.

Behöver man låna till en kontantinsats så är det möjligt med hjälp av privatlån, men tänk då på att räntan för dessa brukar vara väldigt hög. Därför kommer det istället vara mer förmånligt att spara ihop till insatsen.

4) Hitta ett område som passar

Man vill inte börja leta boende utan att först ha en bra överblick på vilka områden man ska kika på eller vart man har råd att bosätta sig. Som förstagångsköpare är det inte lika viktigt att man fokuserar på att köpa en lägenhet som man planerar att bo i hela livet.

Men däremot är det viktigt att man trivs, så fundera på om det är något särskilt område som är bra att se över först. Man kan till exempel hitta ett mer prisvänligt alternativ om man kikar lite utanför staden man är bosatt i.

5) Ha pengar över efter köpet

Man vill inte köpa lägenhet och använda alla sina sparpengar. När man väl har vunnit en budgivning ska det även finnas pengar över till eventuell renovering eller inköp av nya möbler eller inredning från Temu eller andra butiker på nätet. Så säkerställ att det också finns lite pengar kvar på kontot efter att köpet har genomförts.

Var noga med att undersöka lägenheten innan ett köp

Någonting som kan vara lätt att missa som förstagångsköpare är att verkligen gå igenom boendet grundligt innan man lägger ett bud. När renoverades stället senast, är det några mer akuta reparationer eller renovationer som behöver genomföras snart som byte av tak eller sanering och finns det några skador som kan poängteras för att få boendet till ett billigare pris?

Studera lägenheten eller huset noggrant och det är okej att gå på flera visningar om man verkligen vill vara säker på sitt beslut.

Kinamedias nya artiklar direkt till din inkorg

Gör som 765 andra, prenumerera du med.

Translate article

Kinamedias nya artiklar till din inkorg helt gratis

Gör som 765 andra, prenumerera du med.