Temu - billiga prylar med flera risker. (Bild: Skärmdump temu.com)

Här är riskerna med att shoppa via Temu

27 augusti, 2023

Tidigare i augusti blev Temu den mest nedladdade appen i Sverige på både App Store och Google Play. Att shoppa billigt online från Kina medför dock en rad risker, såväl säkerhetsmässiga som moraliska.

Låt oss börja med den förstnämnda delen. Temu ägs av det på Caymanöarna registrerade bolaget PDD Holding, som även äger plattformen Pinduoduo som på kort tid blivit ev av de största apparna för e-handel i Kina.

Nu skulle man ju kunna tänka sig att detta vore något för moderbolaget att stoltsera med; hur man på bara några år nått en marknadsledande ställning på en av världens största och tuffaste marknader. Men tvärtom görs allt för att dölja Temus kopplingar till framgångssagan Pinduoduo.

Som Wall Street Journals teknikreporter Shen Lu berättade i en podcast i våras, så var man från början helt ovetande om Temus ägarskap när appen först dök upp i USA i höstas.

På företagets hemsida stod att det var baserat i Boston. Endast i det finstilta framkom att aktiviteterna utanför USA sköttes av ett dotterbolag som liksom TikTok är registrerat i Singapore, varpå Wall Street Journal efter att ha nagelfarit en rad dokument kunde konstatera att representanten där även var en chef i PDD Holding.

Anledningen till myglet är tydlig och klar. Pinduoduo har flera gånger anklagats för att spionera på sina användare och kamma dem på personlig information på ett vis som är uppseendeväckande även för en kinesisk app.

Så här skrev exempelvis CNN om saken i somras med den lika långa som talande rubriken ”‘I’ve never seen anything like this:’ One of China’s most popular apps has the ability to spy on its users, say experts”:

Multiple experts identified the presence of malware on the Pinduoduo app that exploited vulnerabilities in Android operating systems. Company insiders said the exploits were utilized to spy on users and competitors, allegedly to boost sales.

“We haven’t seen a mainstream app like this trying to escalate their privileges to gain access to things that they’re not supposed to gain access to,” said Mikko Hyppönen, chief research officer at WithSecure, a Finnish cybersecurity firm.

“This is highly unusual, and it is pretty damning for Pinduoduo.”

Diskussionen om hur och varför kinesiska appar och företag spionerar på sina användare är knappast ny. Många användare verkar inte bry sig om denna aspekt när det kommer till TikTok och rycker därför sannolikt på axlarna även gällandes Temu – låt vara att företaget även har dina kortuppgifter och din adress.

Det finns i alla fall tydliga incitament för Temu att samla in användardata. En stor andel av dess intäkter kommer nämligen från försäljning av annonser och nyckelord till de som säljer sina produkter i appen, och för det behövs träffsäkra algoritmer.

Men även om vi bortser från den personliga integritet som bli allt mindre betydelsefull i dagens digitaliserade värld, så finns även en rad andra risker med att använda Temu. Den kanske mest allvarliga är främjandet av tvångsarbete av etniska minoriteter från regionen Xinjiang.

Temus affärsidé är att koppla samman försäljare och tillverkare direkt med kunden, gärna genom att sälja varor i bulk. Som ett resultat har Temu över 80 000 leverantörer i Kina. Många av dem tillverkar kläder, samtidigt som lejonparten av Kinas bomull kommer från Xinjiang.

Medan H&M och andra klädföretag satsar stora resurser och ökar sina tillverkningskostnader för att undvika bomull som har med tvångsarbete att göra, så säger Temu rakt ut att man inte tar något ansvar för återförsäljarna som använder plattformen och vill heller inte svara på ytterligare frågor om saken.

Bomull är en industri som enligt flera rapporter kopplas till tvångsarbete av Xinjiangs förtrycka etniska minoriteter. Elektronikindustrin är en annan, och på Temu finns som bekant en uppsjö av billiga smarta klockor och annan konsumentelektronik.

I somras bedömde en kommitté i USA:s representanthus det som ”extremt hög risk” att Temus leveranskedjor innefattar tvångsarbete. Detta eftersom man skjuter över hela ansvaret för att följa plattformens uppförandekod på tredje part, samtidigt som förekomsten av tvångsarbete kategoriskt förnekas av kinesiska myndigheter och företag.

Tvångsarbete är alltså sannolikt i många fall anledningen till att strumporna är billigare på Temu än på H&M.

Liksom Pinduoduo har Temu lagt enorma summor på annonsering, som under vissa tidsperioder överstigit företagets intäkter. Tanken är att på kort tid få ett stort antal användare, så att priserna kan hållas nere och frakten från Kina blir så billig att den erbjuds gratis till kunderna.

En annan viktig del av ekvationen är att undvika skatter. I USA, där Temu satsade tidigast och störst, har man dragit nytta av en lag som innebär att det inte är någon moms på paket som skickas direkt till mottagare och vars värde är mindre än 800 dollar.

Som CNBC förra veckan förklarade pedagogiskt i videon nedan, så innebär det enorma förluster i momsintäkter för amerikanska myndigheter med tanke på att så många som 600 000 paket varje dag skickas till USA från Kina av framför allt Temu och Shein:

Vid sidan av förlorade skatteintäkter så drabbas även konkurrerande företag som gör rätt för sig och betalar inkomstskatt på sina varor, vilka sedan i regel säljs i butik eller förvaras i lager.

Se nedan ett diagram från filmen ovan, som visar hur H&M – förutom att lägga resurser på att undvika tvångsarbete – även betalar betydligt mer skatt än Temu i USA, vilket givetvis sedan även återspeglas på prislappen:

Det är oklart exakt hur motsvarande situation ser ut i Sverige. Men enligt Tullverket ska transportföretaget som anlitas räkna ut hur mycket moms som betalas på varorna.

Tullverkets riktlinjer ger även vid handen att svenska kunder ”från vissa webbutiker” betalar momsen redan vid köptillfället, vilket är möjligt om värdet på varorna inte överstiger 1 700 kronor. Då behövs ingen till eller moms betalas när varorna kommer till Sverige.

Vidare konstaterar tidningen Fashion Network att Europa är sårbart för detta på samma vis som USA. Med andra ord är det sannolikt att Temu kan ducka momsen även i Sverige, och konkurrera med företag här på samma orättvisa villkor som på den amerikanska marknaden.

Sammanfattningsvis medför den roliga och billiga shoppingen på Temu alltså följande risker:

* Ett företag som lyder under Kinas regim får tillgång till din personliga data.
* Du köper varor som tillverkats med hjälp av tvångsarbete.
* Du betalar ingen skatt och underminerar företag som inte använder tvångsarbete.

Ägna detta en tanke nästa gång du blir sugen på att ”shoppa som en miljardär”!

Kinamedias nya artiklar direkt till din inkorg

Gör som 775 andra, prenumerera du med.

Lyssna på Kinamedia: Nya kalla kriget

App Icon Apple Podcasts

Translate article