Du kan använda ditt kreditkort när du reser i Kina

OBS: Artikeln presenteras i samarbete med Investera Mera

Planerar du en resa till Kina? Som alltid när du beger till ett nytt land är det en del praktiska överväganden som behöver göras innan avfärd. Här kommer vi att gå igenom hur det funkar med betalningar när du väl är på plats i Kina, och vad du kan göra för att få så lite besvär som möjligt med betalningar.

Det finns flera olika sätt att försäkra sig om att kunna betala under en resa i Kina. Som vanligt i samband med resor är den bästa strategin att kombinera flera olika betalsätt. För de flesta fungerar det riktigt bra att använda kreditkort till nästan allt men också ha kontanter i reserv.

Kreditkort kan användas nästan överallt

Räkna med att Visa, Mastercard, Diners och flera andra kreditkort fungerar utmärkt under en resa i Kina. Du kan även ta ut pengar med ditt kort i en bankomat. Du kan också räkna med att kunna hitta automater som accepterar de vanligaste svenska korten i alla stora städer. Du kan se på själva automaten om den tar ditt kreditkort. Då är den märkt med kortets logotyp. Du behöver inte legitimera dig när du använder kortet vid betalning i butiker eller restauranger.

Vilket som är de bästa kreditkortet för dig som reser beror på flera olika saker. Många kort ger dig tillgång till bekväma lounger på flygplatser. Inte minst i Kina. De kan också ha förmånsprogram som ger dig bonus på allt du köper med kortet under resan. Många kortutgivare erbjuder också förstärkt reseförsäkring med generös ersättning vid till exempel förlorat bagage och inställda flyg. Att skaffa ett nytt kort och använda det under resor kan vara en bra idé. Men ta i så fall med dig vanliga kort så att du har ett i reserv om något skulle hända.

Kontanter är alltid gångbart

Kinesisk valuta, RMB, fungerar naturligtvis överallt men du kan också betala med stora internationella valutor som dollar och euro på många håll. Du kan växla till dig valuta innan du reser, så att du redan har kontanter från början. Om du väljer att ta med dig ett större belopp eller om du växlar till dig kontanter medan du är i Kina gäller det att förvara pengarna på ett säkert sätt under resan. Använd säkerhetsskåpet i hotellrummet. Du kan växla pengar på större hotell och flygplatsen vid ankomst. Tänk på att du behöver ha med dig passet om du vill växla pengar.

Även du som planerar att betala med kort har du nytta av kontanter när du till exempel fyndar antikviteter på en marknad eller ett äter ett genuint mål från ett gatustånd. Till skillnad från hur det fungerar i många andra länder behöver du inte leta efter bäst växlingskurs utan den fastställs centralt och är samma överallt.

Många kineser väljer att betala med mobilen

Kineserna själva använder i allt högre utsträckning mobilappar när de betalar. I många fall behövs det en app som är kopplat till ett kinesiskt bankkonto för att detta ska fungera. Det finns dock lösningar som innebär att du kopplar ditt vanliga bankkonto till en app som fungerar i Kina, men för många resenärer är den lösningen lite överkurs eftersom det finns enklare sätt att försäkra sig att kunna betala i Kina.