Hästsport är på frammarsch i Kina

OBS: Artikeln presenteras i samarbete med Travcash

Trav har sedan 1945 och fram till nyligen varit olagligt i Kina och detta är även ett land med ett strängt regelverk kring spel om pengar. På senare år har dock den kinesiska regeringen gjort en kappvändning och det har faktiskt gjorts en stor satsning på hästsport. Det är bland annat landets jordbruksministerium som har drivit frågan och något som fick stor uppmärksamhet för några år sedan är att ett flertal trav- och galopphästar köptes in från Frankrike. Bland annat för att påbörja ett avelsprogram. Ambitionen är att hästsporten ska bli stort i Kina i framtiden och att man ska verka för att skapa förutsättningar för hästar att tävla och träna under säkra former.

I Hongkong ligger man ett galoppsteg före fastlandskina

Under de olympiska spelen i Kina 2008 arrangerades hästtävlingar i Hongkong och dessa blev mycket uppskattade. I Hongkong har man också en annan lagstiftning än fastlandskina när det gäller betting. Bland annat har Hong Kong Jockey Club har anordnat intressanta evenemang inom hästkapplöpning som man kunnat betta på. Då talar vi om race där ekipage från flera länder deltar och där nivån är mycket hög.

Gör det till en vana att ta del av gratis travtips från Travcash så kommer du att kunna ta underbyggda beslut även om du väljer att betta på nya och lite mer udda spelmarknader. Som kinesiskt trav. Travtips är extra viktigt när det gäller små marknader, eftersom det kan vara svårt att hitta bra och oberoende information på svenska och engelska.

Klonade hästar är redo att ta över

När en marknad öppnar sig för utvecklingen i Kina ser vi ofta att det händer saker väldigt snabbt. I början av 2023 presenterade ett kinesiskt företag en häst som klonats i ett laboratorium och som är godkänd för tävlingar av China Horse Industry Association. Att ta fram genetiska kopior på andra travhästar är kontroversiellt men den typen av verksamhet förekommer även utanför Kina. En av anledningarna till att det satsas på kloning av bland annat travhästar är att det kan komma att sänka kostnaderna för att få fram tävlingshästar av högsta internationella kvalitet. Tidigare har man varit väldigt beroende av import av hästar. Inte minst från Frankrike, som vi har varit inne på tidigare.

Lokala tävlingar av uppvisningskaraktär

Om kloning kan sägas vara en form av likriktning av hästsport eftersom hästarna blir mer lika varandra så finns det också riktningar som innebär mångfald. Inom flera olika hästsporter i Kina spelar lokala tävlingar för specifika hästraser en viktig roll. Det är uppvisningstävlingar som varit undantagna förbudet mot hästsport. Här går traditionerna mycket långt bakåt i tiden och på sätt och vis är Kina en stormakt inom hästsport, om vi bortser från åren då det har varit strängt reglerat. Även om trav och andra hästsporter utvecklas snabbt med siktet inställt på internationella standarder och en internationell publik så värnar man alltså om de lokala tävlingarna och traditionerna. De framsteg som sker nu inom kinesiskt trav är alltså inte på bekostnad av dessa utan en parallell utveckling.