Kinapoker

OBS: Artikel presenternas i samarbete med Pokercoach.se

De flesta typer av spel om pengar är förbjudet i Kina. Förutom i Hong Kong och Macau. Idag är Macau, på grund av detta, en plats där det omsätts betydligt mer pengar på spel än i den klassiska spel-metropolen Las Vegas. När det gäller poker så är Kina, eller framförallt Macau , känt för bord med extremt höga insatsgränser där professionella pokerspelare som Tom “durrr” Dwan och svensken Viktor “Isildur1” Blom spelat några av pokerhistoriens största händer med inhemska miljardärer.

Men det finns ytterligare ett fenomen som är intressant när det gäller poker och Kina. Här kommer vi att förklara grunderna i pokervarianten kinapoker, en variant av det klassiska kortspelet som går fort att lära sig om har du har spelat vanlig poker förut.

Även nybörjare har en chans

Trots namnet så är faktiskt inte det vi idag kallar kinapoker kinesiskt, men möjligen inspirerat av äldre asiatiska kortspel. Det brukar istället hävdas att det var i Finland man började spela kinapoker så sent som i början av 2000-talet och att varianten sedan spreds i framförallt Ryssland. Innan det blev populärt i USA och på många av de bästa pokersidorna omkring 2012. Det finns ett stort antal pokervarianter men få som sprids lika snabbt just nu. Faktum är att kinapoker idag är en av de mest populära varianterna av poker som finns. En av förklaringarna till att kinapoker snabbt har kunnat spridas över världen är att det är ännu enklare för oerfarna spelare att vinna över mer erfarna än i många andra varianter.

Kinapoker regler

Jämfört med Texas Hold’em, den kanske mest kända pokervarianten, använder man i kinapoker ett poängsystem som skiljer sig från hur du förmodligen är van vid att satsa på olika händer. Spelarna får 13 kort som ska organiseras i tre pokerhänder. Två av händerna ska ha fem kort och en av dem tre. Handen med tre kort ska ha lägre värde än de övriga två.

Upp till fyra spelare kan delta och händerna jämförs på olika sätt, beroende på hur många spelare som är med, så att en vinnare kan utses. Det finns också ett par olika varianter av kinapoker där poängen räknas fram på olika sätt. När du spelar kinapoker om pengar är det vanligt att den poängsumma du kommit upp i multipliceras med insatsen. Ett parti kinapoker kan fortsätta så länge alla vill eller tills man är klar med ett överenskommet antal spelomgångar.

Bonuspoäng för spektakulära händer

Om en spelare vinner alla tre händer över en motspelare brukar man kalla det för att man har “scoopat” sin motståndare. Det kan också delas ut bonuspoäng för extrema händer som straight flush och kåk. Man kommer då i förväg överens om hur många bonuspoäng som ska ges för olika händer. Det finns flera olika system för detta. Spelar du kinapoker online är det i regel förutbestämt hur poängen ska fördelas.

Vilka strategier som är bra beror på vad du spelar för variant

Om du vet med dig att du har dåliga händer kan du lägga dig innan det är dags att visa handen och räkna poäng. Du riskerar då inte att bli scoopad och behöver heller inte betala eventuell bonuspoäng till din motståndare. Att lägga sig kostar men är alltså, precis som i vanlig poker, ett sätt att minimera förluster. I övrigt är det svårt att ge råd kring strategier i en så här kort text, eftersom små skillnader i hur poäng räknas samman får stora konsekvenser för hur det är bäst att agera.

Även om kinapoker anses vara en relativt okomplicerad variant där vilka kort du får är mer avgörande än hur skicklig du är så är detta ett kortspel med ett visst djup. Duktiga spelare kommer att vinna mer i långa loppet.