Esport har snabbt blivit en stor industri i Kina

OBS: Artikeln presenteras i samarbete med Spelcash.se

Redan i slutet av 90-talet, i samband med att spelet Starcraft blev populärt, skapades en stor scen för esport i Kina. Professionell spelare är en officiell yrkestitel i landet och ända sedan 2003 har esport räknats som en idrott. Esport är idag en del av Asian Games som kan sägas vara en asiatisk variant av de olympiska spelen Idag är antalet utövare mycket stort och det har skapat en marknad för professionella utövare med sponsorkontrakt och betting på stora tävlingar inom spel som Dota 2, Honor of Kings, League of Legends och Counter Strike.

Ett resultat av medvetna satsningar

En av anledningarna till att esport kunnat växa och utveckla sig till en miljardindustri i Kina är att den kinesiska regeringen har gjort ordentliga och förutseende satsningar på detta. I Europa var esport länge en subkultur som inte riktigt togs på allvar men i Kina har man till exempel skapat vad som benämnts som en “esport-stad” i Hangzhou, huvudstad i provinsen Zhejiang. Där finns bland annat en stor arena som byggts med just esport i åtanke. I Hangzhou finns också väldigt nischade tjänster som vårdinrättningar där man har specialiserat sig på de skador som är vanligast bland utövare av esport. Flera stora kinesiska lag inom esport har sin hemmaarena i Hangzhou. Kinesiska lag har också vunnit stora titlar, till exempel världsmästerskap, i flera olika spel.

En annan anledning till att esport kunnat bli så stort i Kina är att utländska spelkonsoler länge var förbjudna. De som ville spela gjorde det framförallt på PC-datorer som är den enhet som dominerar inom kompetitivt spel.

Betting på esport är en viktig del av industrin trots förbud

Du behöver inte själv ägna dig esport för att ha ett utbyte av sporten. Precis som du inte måste spela fotboll aktivt för att följa ett lag eller betta på matcher. Esport är väldigt publikvänligt, ofta kan du följa olika tävlingar och dela skärm med olika spelare. Det ger en väldigt direkt upplevelse som också gör att du kan få ett riktigt bra underlag för snabba beslut om du ägnar dig åt livebetting på esport. En annan sak som gjort esport, inte minst i Kina, populärt är att det finns väldigt många duktiga kommentatorer som streamar matcher och pratar om dem på ett engagerande sätt.

I Kina är betting förbjudet, förutom i Macau or Hong Kong där det istället är en enorm business. Du kan dock betta fullt lagligt på kinesiska events inom esport via internationella spelplattformar. Här kan du lära dig mer om att betta på esport under trygga former. Flera aktuella spelobjekt som gäller tävlingar som avgörs i Kina eller där kinesiska lag och utövare tillhör favoriterna. Om du inte vill betta på tävlingar som du följer live så går det att spela på resultat i förväg. Precis som när det gäller de flesta stora sporter.

Du som vill bli framgångsrik inom betting på esport har alla möjligheter att lyckas, om du sätter dig in de stora lagens och spelarnas förutsättningar. Men betting på esport kan också vara ett sätt att skapa lite extra spänning kring ett event på hög nivå i ett spel du själv gillar.