Bild: Pixabay

250 000 kinesiska hus kan få tillräckligt med el årligen från Amazons två första initiativ för förnybar energi i Kina

OBS: Texten är skriven av Liam Axelsson

Amazons första vind- och solkraftsparker i Kina genererar ren energi, skapar jobb och förbättrar kinesisk utbildning. Kina, en av världens största ekonomier, har lovat ren energi för att skapa en hållbar ekonomi. Amazon hjälper Kina att gå över till ren energi med sina första vind- och solkraftsparker.
 
Dessa 200 megawatt (MW) anläggningar för förnybar energi beräknas generera 496 000 megawattimmar (MWh) varje år, tillräckligt för att driva 250 000 kinesiska hem. Dessa projekt genererar förnybar energi och gör miljömässiga, ekonomiska och utbildningsmässiga investeringar i lokala samhällen.
 
”Amazon är engagerad i och investerar i hållbarhet eftersom det är en vinst överallt – bra för jorden, för affärer, för våra kunder och för våra samhällen”, säger Elaine Chang, företagsdirektör och vd för Amazon Web Services för större Kina. ”Det är fantastiskt att se Amazons två första storskaliga projekt för förnybar energi i Kina som skapar hållbar el till nätet. Dessa operativa projekt hjälper Kina att nå sina mål för förnybar energi. Vi hjälper lokala kunder att designa och implementera hållbara lösningar med hjälp av världens mest omfattande och allmänt använda molnerbjudande.”

Amazon Solcellsfarm Kina–Shandong

Amazon Solcellsfarm China–Shandong ligger cirka 80 mil söder om Peking i Shandong-provinsen. Den 1,5 mil långa solenergifarmen har 420 000 paneler. Investeringen på 139 miljoner dollar (1 miljard yuan) stärkte ekonomin en hel del. Projektet skapade även över 800 anställningsmöjligheter för byggarbetare. Dessa initiativ är tillräckligt för att Amazon aktie ska fortsätta att öka i värde framöver.
 
Tongwei, utvecklaren av solenergianläggningar, är också specialiserad på vattenbruk. Solfarmen är placerad intill ett fiskeri dess och fotovoltaisk kraftproduktion kombineras för att fånga solenergi och sydamerikanska vita räkor, sjögurka, havsabborre och andra vattenlevande arter. Utvecklaren skapade även ett utställningscenter, en bas för naturvetenskaplig utbildning och andra fritids- och rekreationsanläggningar. Idag så deltar bland annat statliga myndigheter och studenter för att lära sig om ren energi, vattenbruk och teknik.

Amazon vindpark Kina–Qian’an

Amazons första kinesiska vindkraftspark i nordvästra Jilin-provinsen snurrar. Vindkraftparken på 100 MW ska generera 340 000 MWh hållbar energi årligen.
 
Amazons Vindpark Kina-utvecklare, Qian’ans CLP Holdings Limited, arbetade med samhället som dess motsvarighet för solenergi i söder. Detta inkluderar att donera till Qian’an regionen för covid-lindring, distribuera medicinska förnödenheter till lokala samhällen och plantera träd på Världsmiljödagen för att uppmuntra miljövård.
 
CLP Holdings Limiteds verkställande direktör – Kina Joseph Law anmärkte: ”Vi är glada över att kunna stödja Amazon på vägen för en framtid utan kol”. Detta projekt organiserar trädplanteringskampanjer i grannskapet och skördar vindkraft för att tillföra ren, förnybar energi till nätet.

Amazons miljövänlighet

Amazon har möjliggjort 379 projekt för förnybar energi som kan generera över 18,5 GW och leverera 50 000 gigawattimmar (GWh) energi årligen – tillräckligt för att driva över 4,3 miljoner genomsnittliga amerikanska hem. Du kan läsa mer om dessa, och andra initiativ på Amazons egen sida om förnybar energi.
 
Amazon nådde 85 % förnybar energi i sin verksamhet 2021 och är på väg att nå 100 % förnybar energi till 2025 – fem år före sitt löfte 2030. Amazon var med och grundade The Climate Pledge 2019 och blev den första signatären, som åtog sig att netto nollutsläpp till 2040 och 100 % förnybar energi.