Bild: Pixabay

Svårt att få lån – detta bör du tänka på

OBS: Artikeln presenteras i samarbete med Bazoom

Det finns många olika lån att söka när pengarna inte räcker till. Lånen kostar olika mycket beroende på vilket du lån man tar och vilka förutsättningar man har. Det är förutsättningarna som många gånger avgör vilka lån som erbjuds just dig och vad de lånen kommer att kosta.

Det kan vara svårt att få lån för en del människor som kanske har lån sedan tidigare eller dras med en betalningsanmärkningar. Men det är viktigt att veta att det inte är omöjligt, det finns många långivare som erbjuder lån trots att man inte har så hög kreditvärdighet. Dock så brukar de här lånen kosta en slant så att försöka behålla en god kreditvärdighet kan vara bra.

Maxa dina chanser till lån

För att det ska vara lättare att få ett lån som inte kostar för mycket i ränta och avgifter är det viktigt att försöka ha en god kreditvärdighet. Har man en god kreditvärdighet så talar det om för långivaren att det här är en människa som sköter sina betalningar i tid och som ser seriöst på sin ekonomi.

Lånet blir billigare när man är kreditvärdig eftersom man inte räknas som en person med en hög risk. Ränta får man alltid betala på lån men den är olika hög beroende på personen som lånar pengarna. Man har också betydligt fler val när man är kreditvärdig och då har man också en större chans till att få ett bra lån med låga avgifter och låg ränta.

En fast inkomst är också mycket bra att kunna redovisa när man ansöker om lån. Det visar att man har pengar som kommer in varje månad vilket gör det mer troligt att lånet betalas av i tid. Undvik också att samla på dig betalningsanmärkningar. En betalningsanmärkning skvallrar nämligen om att du har problem med att sköta din ekonomi.

Kreditvärdighet

För att behålla en god kreditvärdighet så är det viktigt att det inte finns för många upplysningar hos Upplysningscentralen. Om man gör många kreditupplysningar är det bra att sprida ut dem hos olika kreditupplysningsföretag.

Har man för många upplysningar hos UC så påverkar det kreditvärdigheten. UC är det största bolaget för upplysningar och det används av de flesta banker och hyresvärdar. Banker som ser att långivaren har för många upplysningar där nekas ofta lån. Det kan också vara svårt att hyra lägenhet om man har för många upplysningar. Det kan vara bra att känna till att varje upplysning finns kvar i tolv månader.