Industrirobotar: En introduktion och nybörjarguide

OBS: Artikeln presenteras i samarbete med BTB Group

Industrier var en av de första branscherna där robotar började dyka upp för nästan 100 år sen. Sedan dess har utvecklingen gått snabbt och idag går det knappt att hitta en fabrik utan dem. Idag ska vi kolla lite närmare på dessa robotar och ge alla er läsare en snabb introduktion.

Industrirobot och löpande band

Stället där en industrirobot är som allra bäst är vid ett löpande band. De gör samma uppgift dag ut och dag in, ofta dygnet runt. En människa kräver upplärning, blir trött och måste få rast. En robot arbetar outtröttligt och är experter på att göra samma sak gång på gång. Det är därför de första industrirobotarna dök upp här, även om de idag används till mycket mer än bara produktion vid löpande band.

Använda en industrirobot

Att lära sig använda en industrirobot är faktiskt mycket lättare än vad många tror. I takt med att utvecklingen gått framåt har robotarna blivit både billigare, mindre och enklare. Idag kan nästan vem som helst lära sig att programmera en industrirobot för sin fabrik på bara några dagar. Detta gör det enkelt att effektivisera arbetet och öka fabriken omsättning. Dessutom kommer en robot i många fall göra dina anställda nöjda då de till exempel slipper tunga lyft och andra repetitiva uppgifter som i längden kan leda till skador. 

Det är dock viktigt att tänka på att en robot inte enbart kan ersätta människor. Ibland går saker fel och då behövs fortfarande människor som sköter om roboten och kan fixa problemen. Det är därför många idag ser på robotarna som ett komplement till fabriken och inte en ersättare.

Framtiden för industrirobotar

Framtiden för industrirobotar är ljus. Vi människor tillverkar allt fler saker i allt större fabriker och då kommer vi behöva fler robotar. De utvecklas också ständigt för att kunna utföra flera olika och mer avancerade uppgifter inom fabriken. I många nya fabriker sköts redan idag nästan all tillverkning av robotar medan människornas enda uppgift är att sköta om och se till så att allt fungerar. 

Det går inte att säga hur framtiden ser ut men vi är övertygade om att industriroboten kommer att ha en tydlig plats i den. Samtidigt är vi också övertygade om att även människan kommer att ha en plats i denna framtid. Någon kommer alltid behöva sköta om roboten och utveckla nya robotar. Vi människor har nämligen något som vi aldrig kan ge en robot. Kreativitet.

Industriroboten är här för att stanna och vi kan inte föreställa oss en framtid utan den. Därför tror vi att det bästa du som arbetare nu kan göra är att lära dig använda och sköta om dessa robotar. På så sätt kommer du alltid att ha ett jobb, oavsett vad framtiden för med sig.