Bild: Pexels

Att lära sig kinesiska är en ökad trend

OBS: Artikeln presenteras i samarbete med Bazoom Group

Att lära sig kinesiska är en ökad trend. Fler och fler människor väljer att lära sig detta språk, och det finns många skäl till varför. Kinesiska är ett språk som blir allt mer viktigt i vår globaliserade värld och det är inte bara företagare och affärsmän som behöver kunna kinesiska. Mer och mer turister reser till Kina, och det är bra att kunna prata grundläggande kinesiska för att få en bättre upplevelse av landet.

Varför är det en ökad trend att lära sig kinesiska?

Det finns flera skäl till varför det är en ökad trend att lära sig kinesiska. För det första är kinesiskan ett språk som blir allt mer viktigt i världen, både på grund av den ekonomiska utvecklingen i Kina och på grund av den ökade handeln mellan Kina och andra länder. Det finns också många vuxna som vill lära sig kinesiska för personliga skäl, till exempel för att de har släkt i Kina eller för att de planerar att resa dit. Under en resa är det alltid kul att åtminstone kunna uttrycka vissa fraser, eftersom det oftast uppskattas av lokalbefolkningen. Dessutom blir kinesiskan allt vanligare som främmande språk i skolan, så det finns fler och fler barn och ungdomar som lär sig kinesiska. Det är alltså enklare nu att ta steget att lära sig kinesiska och det finns även många bra språkappar som erbjuder hjälp att lära sig kinesiska. Att kunna lära sig kinesiska medan du står och väntar på bussen eller pendlar till jobbet är en otrolig möjlighet som gör det enklare att hinna med att lära sig ett nytt språk. Förmodligen är det denna utveckling som underlättat den ökade trenden att lära sig kinesiska.

Vad gör kinesiskan unik jämfört med andra språk?

Kinesiskan är ett språk som tillhör den sino-tibetanska språkfamiljen som innehåller 250 olika språk och det talas av cirka 1,3 miljarder människor. Det finns två huvudsakliga varianter av kinesiskan, mandarin och kantonesiska, och dessa två varianter har många olika dialekter. Kinesiskan är ett tonalt språk, vilket innebär att betoningen på olika ord kan förändra betydelsen av en mening. Kineserna använder ofta symboler istället för bokstäver när de skriver, och det finns cirka 50 000 olika tecken i det kinesiska alfabetet. Kineserna har också ett unikt skrifttecken för varje ord, så det finns ingen risk för att man skulle kunna läsa fel ord när man läser en text.

Hur kan vi lära oss kinesiska på ett effektivt sätt?

Det finns flera olika sätt att lära sig kinesiska på ett effektivt sätt. Man kan antingen gå på en språkkurs, läsa en bok eller titta på filmer. En av de bästa metoderna för att lära sig kinesiska är dock att resa till Kina och bo där i ett par månader. Detta ger dig en unik chans att lära dig språket på ett mycket mer intensivt sätt, och du kommer också att få se hur det används i vardagen. Vi använder språk på olika sätt, exempelvis ser vi olika på artigheten med att säga ”hej” i Sverige i jämförelse med i Kina. Efter en resa till Kina kommer du definitivt att ha en mycket bättre förståelse för språket, och du kommer också att vara mycket mer bekväm med att använda det i vardagen. Detta är givetvis en väldigt kostsam metod och det finns betydligt billigare sätt att lära sig kinesiska. Många språkappar är helt gratis eller köps för en liten ersättning. Där kan du i din egen takt och förmåga lära dig kinesiska och du kan blanda detta med att se kinesiska filmer och läsa böcker.

Vilka fördelar finns det med att kunna kinesiska?

Det finns många fördelar med att kunna kinesiska. För det första är det ett globalt språk som talas av fler än 1,3 miljarder människor. Detta gör det till ett mycket användbart språk att kunna, och du kommer att ha stora möjligheter att arbeta i Kina eller med kinesiska företag. Det är också ett mycket intressant språk, och du lär dig en helt annan kultur när du börjar lära dig kinesiska. Kinesiska har också en mycket rik grammatik och vokabulär, så det är perfekt för den som vill utveckla sina språkliga färdigheter. Det kan vara intressant att jämföra hur vi använder ord och hur meningsuppbyggnader kan skilja sig. Många menar att samma person kan uttrycka sig själv väldigt olika i olika språk, så att lära sig ett nytt språk kan även visa dig nya sidor av dig själv. Du kanske skulle skämta på ett annat sätt på kinesiska än vad du gör på svenska, vilket du inte vet förrän du har lärt dig språket.

Det är inte konstigt att kinesiskan ökar i popularitet, med alla fördelar som det innebär! Man kan ju till exempel resa mycket lättare och få en bättre upplevelse av landet och dess kultur. Dessutom är det alltid spännande att lära sig något nytt och utveckla sig själv.