En av småöarna tillhörandes Kinmen, med det kinesiska mångmiljonstaden Xiamens skyskrapor i bakgrunden.

Foto: Från Kinmen kan man simma till Kina

Förra månaden besökte jag Kinmen, det taiwanesiska territorium som ligger allra närmast Kina. Denna ögrupp är belägen 300 kilometer från Taipei, men på närmast behagligt simavstånd bara någon kilometer från den kinesiska storstaden Xiamen.

Kinmen var den plats där nationalistpartiet Kuomintang (KMT) under Chiang Kai-sheks ledning slog tillbaka kommunisterna under det kinesiska inbördeskriget. Efter att ha erövrat det kinesiska fastlandet, så hade Mao Zedong även Taiwan i sikte. Hösten 1949 attackerade närmare 20 000 av hans soldater Kinmen i gryningen.

De fick fotfäste på ön, men slogs sedan tillbaka efter två dagars hårda strider. 1958 beordrade Mao vidare intensiv artilleribeskjutning mot Kinmen; på sex veckor föll en halv miljoner granater över den blott drygt 150 kvadratkilometer stora ön.

Taiwan besvarade snart elden, och artilleribeskjutningar de båda sidorna emellan fortsatte i ytterligare två årtionden.

På grund av det spända läget var omkring 100 000 taiwanesiska soldater stationerade på Kinmen så sent som tidigt 1990-tal. I dag har antalet dock minskat till omkring 4 000, och öns ekonomi är nästan helt beroende av turism.

Därför är det – något ironiskt – den del av Taiwan som ligger närmast Kina och som historiskt har utsatts för de allra värsta påtryckningarna därifrån, som nu förespråkar närmare band med Peking.

I det senaste presidentvalet 2020 röstade tre fjärdedelar på KMT, som i dag vill närma sig Kina. Endast 22 procent röstade på regeringspartiet DPP, jämfört med 57 procent nationellt.

Redan nu är det Xiamen som förser Kinmen med vatten, och en gasledning är också under byggnation. Vidare har en bro mellan det kinesiska fastlandet och Kinmen föreslagits; ett projekt som varenda invånare på ön jag pratade med var positiva till.

De flesta av öns 130 000 härdade invånare är övertygade om att en kinesisk attack i dag skulle rikta sig mot Taiwans huvudö snarare än deras egna hem.

För mer information om denna märkliga plats, läs gärna mina artikel ”Lilla Kinmen kan bli Kinas Krim” för Expressen. Några av bilderna jag tog på resans gång kan ses nedan:

De gamla försvarsverken mot kinesiska trupptransportfartyg och stridsvagnar pekar i riktning mot Xiamens skyskrapor.
Taiwanesisk turist tittar på Xiamen i kikare. På andra sidan vattnet har slogans som ”Jag älskar Kina” och ”Ett land, två system” placerats upp strategiskt.
Andra taiwanesisk turister roar sig med att uppdatera Instagram med den militära materiell som finns att hitta lite varstans runt ön.
Museet tillägnat striden vid Guningtou hösten 1949 är också ett populärt utflyktsmål för öns besökare.
På många väggar runtom i Guningtou syns fortfarande kulhål från striderna 1949, när Mao Zedongs kommunister försökte invadera Kinmen.
Många av öns entreprenöriella invånare tjänar pengar på historien – här en man vars familj i årtionden sålt knivar gjorda av hylsor från kinesiska granathylsor, Ironiskt nog var åtta av tio kunder kinesiska turister innan Covid-19 slog till, och lika ironiskt menar försäljaren att Taiwan och Kina ”tillhör samma familj”.
Till och med den inhemska spriten säljs här i flaskor som liknar bomber, granater och robotar.
Turistgatorna på Kinmen gapar dock fortfarande relativt tomma. Innan Covid-19 gick det omkring 40 båtar från Kina till Kinmen dagligen, och snart kan en bro byggas hit från det kinesiska fastlandet.
Bron skulle inte ens behöva bli särskilt lång. Så här nära ligger Shihyu, en av Kinmens öar där en kinesisk drönare nyligen sköts ned, från Xiamen.
Avståndet är så nära att Taiwan tidigare använde högtalare som denna för dånande propaganda som gott och väl hördes på andra sidan vattnet.
Det lokala partihögkvarteret för Kuomintang, det av Taiwans två största partier som förespråkar närmare band med Kina. Kinmen är ett av Kuomintangs absolut starkaste fästen.
Lokalt militärt värvningskontor. Antalet militärer stationera på Kinmen har på ett par årtionen gått från 100 000 till 4 000.
Ännu fler Instagramfoton, denna gång i solnedgången med Xiamen som bakgrund.
Eller så kan man bara sitta och beundra utsikten, samt som besökare från Taiwans huvudö fundera över de potentiella farorna med att Kinmen ligger så otroligt nära Kina.

Har du själv några foton relaterade till Kina eller Asien som du vill publicera på Kinamedia? Läs här hur en sådan publicering i så fall skulle gå till.