Förra månaden besökte jag Kinmen, det taiwanesiska territorium som ligger allra närmast Kina. Denna ögrupp är belägen 300 kilometer från Taipei, men på närmast behagligt simavstånd bara någon kilometer från den kinesiska storstaden Xiamen.
Kinmen var den plats där nationalistpartiet Kuomintang (KMT) under Chiang Kai-sheks ledning slog tillbaka kommunisterna under det kinesiska inbördeskriget. Efter att ha erövrat det kinesiska fastlandet, så hade Mao Zedong även Taiwan i sikte. Hösten 1949 attackerade närmare 20 000 av hans soldater Kinmen i gryningen.
De fick fotfäste på ön, men slogs sedan tillbaka efter två dagars hårda strider. 1958 beordrade Mao vidare intensiv artilleribeskjutning mot Kinmen; på sex veckor föll en halv miljoner granater över den blott drygt 150 kvadratkilometer stora ön.
Taiwan besvarade snart elden, och artilleribeskjutningar de båda sidorna emellan fortsatte i ytterligare två årtionden.
På grund av det spända läget var omkring 100 000 taiwanesiska soldater stationerade på Kinmen så sent som tidigt 1990-tal. I dag har antalet dock minskat till omkring 4 000, och öns ekonomi är nästan helt beroende av turism.
Därför är det – något ironiskt – den del av Taiwan som ligger närmast Kina och som historiskt har utsatts för de allra värsta påtryckningarna därifrån, som nu förespråkar närmare band med Peking.
I det senaste presidentvalet 2020 röstade tre fjärdedelar på KMT, som i dag vill närma sig Kina. Endast 22 procent röstade på regeringspartiet DPP, jämfört med 57 procent nationellt.
Redan nu är det Xiamen som förser Kinmen med vatten, och en gasledning är också under byggnation. Vidare har en bro mellan det kinesiska fastlandet och Kinmen föreslagits; ett projekt som varenda invånare på ön jag pratade med var positiva till.
De flesta av öns 130 000 härdade invånare är övertygade om att en kinesisk attack i dag skulle rikta sig mot Taiwans huvudö snarare än deras egna hem.
För mer information om denna märkliga plats, läs gärna mina artikel ”Lilla Kinmen kan bli Kinas Krim” för Expressen. Några av bilderna jag tog på resans gång kan ses nedan:
Har du själv några foton relaterade till Kina eller Asien som du vill publicera på Kinamedia? Läs här hur en sådan publicering i så fall skulle gå till.