Köpa möbler i Kina eller i Europa?

OBS: Texten presenteras i samarbete med Nuuk Media

I dag är det många personer som går i tankar om att beställa sina möbler på nätet. Inte bara det, utan det finns även folk som tänker att det vore bättre att beställa möbler från utlandet. Vill du köpa produkter från Kina är det absolut genomförbart. Det finns många produkter man bör undvika att köpa utomlands medan det finns de produkter som är mer populära att beställa från till exempel Kina.

Låt oss kika på vad man skall tänka på när man beställer produkter från utlandet och speciellt Kina. Som vi nämnde tidigare är det viktigt att undvika diverse produkter, till exempel de produkter som inte är certifierade. Om du köper produkter från Kina så tänk på följande:

* Produkterna kan mycket väl vara hälsofarliga om de inte uppfyller de krav som vi har inom EU. De kommer då heller inte att täckas av någon försäkring eller garanti.

* Du som konsument kommer inte att ha samma rätt att returnera varor eller reklamera gods som du köpt som är defekta. Med andra ord finns det inga internationella avtal som hjälper till för detta.

* Elektronik eller maskiner är sådant som du specifikt skall ha extra koll på då de ofta inte är certifierade för att användas inom EU.

Vill du köpa produkter skall du satsa på möbler, accessoarer eller textil. Och som vi var inne på tidigare är det bra om du undviker att köpa produkter så som industriprodukter, elektronik eller maskiner. Skall du dock köpa i större kvantiteter kan du som köpare begära att produkterna tillverkas och uppfyller diverse EU certifikat.

Frakter

Om du tänker att du skall köpa något från Kina är det viktigt att du har koll på de fraktkostnader som kommer att uppstå. När du köper eller importerar mindre volymer från till exempel Kina så kommer frakten att utgöra en större del av det totala priset. Ibland är fraktkostnaderna så stora att det i stället är ekonomiskt bättre att köpa exakt samma vara i Sverige.

Om du till exempel tittar på att köpa möbler, så som en matstolar, kan fraktkostnaden bli stor och om du då vet om att produkt + fraktkostnad är dyrare än att köpa produkten i Sverige, låt säga på Vidaxl, vilket är hemsida som säljer möbler i Sverige, ja då kan det vara bättre att välja bort import från Kina.

Vanligtvis så baseras fraktpriset på volym. Därför kan det vara svårt att nå lönsamma nivåer om du köper många varor fast med låg vikt. Som privatperson kan du även använda dig av sjöfrakt (detta är inte uteslutet bara för företag). Om du vill importera som privatperson så tänk på att tull och moms gäller oavsett om du använder ett företag för att importera eller är privatperson.

EORI

Om du skall importera till Sverige som privatperson är det viktigt att du ansöker om ett EORI nummer via Tullverket. Detta är helt kostnadsfritt och processen tar endast ett par dagar. Du ansöker med ditt personnummer, till skillnad från företag som ansöker med deras organisationsnummer.

Sista ord

Det går att spara otroligt mycket pengar genom att importera från Kina till Sverige så länge du har koll på dina kostnader och vad för priser som faktiskt gäller i Kina och Sverige. Med rätt information kan alla bli en framgångsrik importör och njuta av lägre kostnader!