Bild: Pixabay

AMC: Vad är nästa steg för aktien 2023?

OBS: Artikeln presenteras i samarbete med Linkeando Ideas

Om du köpte AMC Entertainment Holdings-aktier (AMC 17,34 %) för 1 000 USD i juni 2021, när den var på sin högsta nivå på 62 USD, skulle du ha cirka 100 USD idag, vilket är en minskning med 90 %. Även om biografkedjan tycks ha det bra efter covid-19-pandemin 2020 och 2021, kan investerare stå kvar om många aktier späds ut.

Ett svårt förflutet kan bli en utspädd framtid

Covid-19-pandemin skadade filmbranschen mer än nästan alla andra företag. Inte bara undvek folk de trånga utrymmena och dåliga luftkvaliteten i fullsatta biografer, utan stora studior som Walt Disney försenade eller flyttade också stora filmer till sina streamingtjänster. 2020, när krisen var som värst, sjönk AMC:s intäkter med 77 %, till 1,24 miljarder dollar, jämfört med året innan, och företaget förlorade 4,59 miljarder dollar.
 
Senare blev AMC:s aktie en del av en trend som kallas ”meme-aktier”, där små investerare köpte upp kraftigt shortade företag för att försöka orsaka en så kallad ”short squeeze”. Detta utnyttjade företaget till sin fördel på ett smart sätt. Under krisen förlitade man sig inte så mycket på skulder för att få pengar. Istället emitterade det nya aktier till deras uppblåsta pris.
 
Senast andra kvartalet 2022 kommer AMC att ha 517 miljoner aktier där ute, jämfört med bara 52 miljoner vid samma tidpunkt 2019. Det är en ökning med nästan tio gånger på bara tre år. AMC aktiekurs idag är stadig på väg nedåt under tidig vinter 2022.
 
Vid första anblicken kan utspädning av eget kapital se ut som ett bra sätt att ta sig ur ett problem. Och AMC:s ledning kan ha gjort rätt val genom att sälja fler aktier istället för att bara förlita sig på skulder, vilket kunde ha riskerat företaget att gå i konkurs.
 
Ju fler aktier ett företag ger ut, desto mindre är var och en värd i termer av vad det kommer att tjäna i framtiden. Varje aktie i AMC är bara värd en tiondel av vad den brukade vara, vilket gör aktiens potentiella uppsida för investerare mycket mindre.

Vad gör AMC härnäst?

Så som AMC gjorde under andra kvartalet visar hur snabbt det blev bättre efter covid-19-pandemin. År för år ökade försäljningen med 162 % till 1,17 miljarder USD, och nettoförlusterna minskade från 344 miljoner USD till 121,6 miljoner USD. Även om företaget inte har gett några specifika förutsägelser är ledningen optimistisk inför resten av året eftersom uppföljarna till Black Panther och Avatar kommer att bli stora hits när de kommer ut under fjärde kvartalet som hoppas locka många biobesökare.
 
Men trots de goda nyheterna måste AMC-investerare fortfarande hantera många problem. Den 4 augusti tillkännagav företaget att varje aktie i AMC stamaktie skulle få en börsnoterad AMC Preferred Equity (APE)-enhet som en särskild utdelning (ungefär 517 miljoner enheter). I september skrev bolagets ledning på ett kontrakt om att sälja ytterligare 425 miljoner av dessa nya aktier.
 
Dessa nya APE-aktier ser ut som ett lömskt sätt att göra eget kapital mindre värt utan att röra AMC:s stamaktie, som redan är mycket svag. Detta bör vara en röd flagga för investerare eftersom APE-aktier har samma rösträtt som stamaktier och kan omvandlas till stamaktier i framtiden om alla aktieinvesterare är överens, inklusive APE-innehavare.
 
Med tanke på allt detta så är det högst oklart om priset kommer att fortsätta att sjunka under 2023 eller om det kommer att bli en skarp omvändning.