Bild: Unsplash

Starta eget? Tänk på detta om du vill låna till uppstarten!

25 oktober, 2022

OBS: Texten publiceras i samarbete med Bazoom Group

Drömmer du om att starta eget företag i Kina eller på hemmaplan? Då har du nog redan övervägt att låna pengar för att finansiera uppstarten, och det är helt normalt. Väldigt få människor kan faktiskt finansiera ett helt nytt företag med egna pengar.

Du behöver inte ge upp dina drömmar om att starta en egen webbyrå i Shanghai, öppna ett arkitektkontor i Stockholm eller en gång för alla öppna din egen frisörsalong i byn där du växte upp. Du kan ansöka om ett företagslån för att finansiera en del av kostnaderna, men eftersom alla lån är förenade med risker måste du ha några saker i åtanke innan du går vidare.

Hur ligger ditt kreditvärde till?

Oavsett hur mycket du vill ansöka om eller vilket lån du bestämmer dig för är det av största vikt att du först kontrollerar din kreditvärdighet. Med en god kreditvärdighet kan du först och främst kvalificera dig för fler lån, men det finns också en chans att du får bättre låneerbjudanden överlag. Ju sämre ditt kreditvärde är, desto större är trots allt risken för långivaren.

Vi föreslår därför att du först gör en kreditupplysning på dig själv för att få en bild av hur din betalningsförmåga ser ut för långivarna. Försök om möjligt sedan att förbättra ditt kreditvärde innan du skickar iväg en ansökan om ett företagslån. Det finns naturligtvis alltid en möjlighet att bli beviljad lån med dålig kreditvärdighet, men i allmänhet är det mycket bättre att ha en bra sådan.

Gör en plan

När du känner till ditt kreditbetyg kommer du också få en bättre förståelse för vilka lån du faktiskt kan kvalificera dig för och vilken genomsnittlig ränta du kommer ha. Då är det mycket lättare att planera hur du ska spendera pengarna du lånar.

Försök därför att anteckna vad du behöver pengarna till: behöver du ett helt kontor, pengar för att marknadsföra dig på sociala medier, ett helt team som hjälper dig, eller räcker det med en ny laptop? Alla företag har olika behov, så du behöver en plan för hur just ditt företag ska kunna utvecklas.

När detta är gjort är det dags att gå vidare till nästa steg: exakt hur mycket pengar du är i behov av. Du bör aldrig låna mer än du egentligen behöver, eftersom det kan öka risken för att du blir skuldsatt. Skriv ner allt du behöver köpa eller hyra och hur mycket det kommer att kosta dig och ditt företag, så att du kan hålla koll på dina framtida utgifter. Då vet du hur mycket du behöver låna!

Håll koll på omsättningen och låt inte lånandet bli en vana

Ett lån kan vara till stor hjälp för många företagare som helt enkelt behöver ett tillskott i sin ekonomi för att komma igång. Men även om ett lån kan vara behjälpligt i början, bör du aldrig låta det bli en vana att låna pengar. Det är lätt hänt, särskilt om du har betalat tillbaka ditt tidigare lån utan några problem. Men det är viktigt att hålla koll på dina inkomster och utgifter för att du faktiskt kommer någon vart.

Go toTop