Polisens närvaro hindrade inte den kinesiska generalkonsuln i Manchester att dra in en demonstrant på konsulatets gård där denna sedan misshandlades. (Bild: Faksimil Twitter, Matthew Leung/The Chaser News)

Kinas generalkonsul i Storbritannien kan utvisas efter misshandel av demonstrant

I samband med invigningen av den 20:e partikongressen i Peking i söndags, samlades några dussin demonstranter utanför det kinesiska konsulatet i Manchester där de bland annat satte upp en rad skyltar och banderoller på gatan utanför.

Det föll inte konsulatets personal på läppen. Efter en stund stormade själva generalkonsuln ut för att sparka ned och riva sönder dessa, tätt följd av flera kollegor varpå handgemäng uppstod.

Männen drog sedan bokstavligen talat in en av demonstranterna innanför konsulatets grindar för att där fortsätta misshandeln. De bildade en ring runt demonstranten som överöstes av slag och sparkar inne på själva konsulatets gård, innan de närvarande poliserna efter en stunds tvekan också tog sig in på gården och lyckades släpa ut honom.

Videomaterial av händelsen började snart cirkulera på nätet, och har nu släppts från olika källor inklusive närvarande demonstranter och övervakningskamerorna utanför konsulatet:

Det är också tack vare filmmaterialet som generalkonsuln själv kunde identifieras, tillsammans med en rad andra diplomater vid konsulatet.

Föga överraskande så har händelsen utlöst något av en diplomatisk kris. I dag sade Storbritanniens utrikesminister James Cleverly till brittiska medier att misshandeln var ”helt oacceptabel”, då protesterna som ägde rum på brittisk mark var såväl fredliga som lagliga.

Han sade även att han under gårdagen kallade till sig den kinesiska ambassadören som avkrävdes på en förklaring av händelsen.

Inte helt oväntat så har Kina också kommit med en egen version av händelsen. Där uppger generalkonsuln att demonstranter ”stormade” konsulatet, och att personalen var tvungen att försvara sig efter att några av dem gjort sig skyldiga till olaga intrång på innergården.

Denna berättelse återupprepades sedan av det kinesiska utrikesministeriets talesman Wang Wenbin i en presskonferens i Peking under gårdagen.

Filmerna ovan visar dock tydligt ett helt annat händelseförlopp; generalkonsuln är en dem som drar in den misshandlade mannen på gården genom att för egen hand slita honom i håret.

Demonstranten som drabbades av händelsen heter Bob Chan och är en aktivist från Hongkong med brittiskt medborgarskap. BBC citerar honom enligt följande i en presskonferens som hölls inför flera brittiska parlamentariker i dag:

Speaking at a news conference organised by several British MPs, Mr Chan said he was left physically and mentally hurt by Sunday’s incident.

He described being beaten by masked men outside the consulate, some of whom he said were trying to take down a display of banners.

”I then found myself being dragged into the grounds of the consulate. I held onto the gates where i was kicked and punched, I could not hold on for long,” he said.

”I was eventually pulled onto the ground of the consulate. I felt punches and kicks from several men. Other protestors were trying to get me out of this situation, but to no avail.

”The attack only stopped when a man who turned out to be a uniformed officer from the Greater Manchester Police pulled me outside the gates.”

Bob Chan ska ha fått lindriga skador bland annat i ansikte och halsen och nacken, som fick honom att uppsöka vård och stanna på sjukhuset över natten.

Omedelbart efter händelsen sade Iain Duncan Smith, tidigare partiledare för Storbritanniens konservativa parti, att han förväntar sig en ursäkt från den kinesiska ambassaden samt att den inblandade personalen utvisas från landet.

Han får medhåll av bland annat Alicia Kearns, som är ordförande i det brittiska parlamentets utrikesutskott.

Han uttryckte vidare tveksamheter kring polisens agerande på plats. Även om han förstår att de var nervösa för att ställa till med en diplomatisk incident, så understryker Iain Duncan Smith vikten av att händelsen faktiskt ägde rum på brittisk mark.

Konsulns förklaring ovan ger dock tydligt vid handen att ingen sådan ursäkt är att vänta. Utrikesminister James Cleverly sade i dag att polisen i Manchester har startat en utredning av händelsen, och han kommer vänta på resultatet av denna utredning innan han bestämmer vilka åtgärder som är lämpliga att vidta.

Wang Wenbin, utrikesministeriets talesman i Peking, sade under gårdagen att skulden ligger på demonstranterna samt att kränkningar av värdigheten av kinesiska ambassader och konsulat i utlandet inte kommer tolereras.

Även generalkonsuln framförde i sin version av händelseförloppet att demonstranterna hade uppvisat nidbilder av Kinas ledare Xi Jinping, samt banderoller med önskan om att gud ska ta död på det kinesiska kommunistpartiet.

Detta fick genast personer som följer fallet att fråga sig varför samma regler om värdighet inte gäller vid protester utanför utländska ambassader i Peking, samt hur kinesiska myndigheter skulle ha agerat om utländska diplomater dog in folk från gatan i Kina för att ge dem stryk inne på en ambassad eller ett konsulat.

I The Guardian citeras analytiker som menar att detta är ett naturligt nästa steg i Kinas alltmer aggressiva utrikespolitik.

Det framhålls hur det kinesiska konsulatet i ett svar till BBC kallat demonstranterna för ”en liten grupp förespråkare av Hongkongs självständighet” som hängt upp ”ett förödmjukande porträtt av Kinas president”.

Att straffa denna grupp av självständighetsivrare är enligt kinesiska tjänstemäns mentalitet helt i sin ordning, vilket också ska tjäna som en avskräckande varning till andra aktivister.

Att utvisa en generalkonsul är ett stort beslut att ta, och skulle sannolikt leda till någon form av diplomatisk vedergällning från kinesiskt håll.

Men huruvida kinesiska diplomater kommer fortsätta använda sig av våld i liknande situationer framtiden, beror säkerligen delvis på om man slipper undan utan detta fall utan några större konsekvenser.