Bild som cirkulerar på Twitter från gårdagens protestaktion i Peking.

Ovanlig protestaktion i Peking inför 20:e partikongressen

14 oktober, 2022

På söndag inleds det kinesiska kommunistpartiets 20:e partikongress, vilket innebär att Peking är under större bevakning och kontroll än vanligt. Ingenting får gå fel när bild av stabilitet ska visas upp utåt medan Xi Jinping utses till partiets generalsekreterare på en tredje mandatperiod.

Därför blev det stor uppståndelse när en ensam person under gårdagen vecklade ut två banderoller över en bro vid en vältrafikerad korsning i huvudstaden i går, med kritik mot såväl Kinas politiska system som Xi Jinping själv och den nolltolerans mot Covid-19 som blivit hans signum.

På dessa stod bland annat – fritt översatt – ”vi vill ha mat på bordet, inte PCR-test”, ”vi vill inte ha en [enväldig] ledare, vi vill kunna rösta”, ”vi vill inte vara slavar, vi vill vara medborgare” samt ”strejka från skolan, strejka från jobbet, avsätt den nationella rövaren Xi Jinping”.

Den ensamma demonstranten omgärdades också av någon form av rök som kunde ses på långt håll, och vars upphovskälla är oklar. Förmodligen var det ett försök att dra mer uppmärksamhet till sig.

Han fördes sedan genast bort av polis eller säkerhetsstyrkor, som sedan patrullerade platsen och började kontrollera id-handlingar på alla som befann sig i närheten eller passerade bron vid ett senare tillfälle.

Denna protestaktion skulle på sin höjd få förbipasserande i många västerländska demokratier att stanna till och ta en titt. Men att den sker i huvudstaden samma vecka som partikongressen är en enorm prestigeförlust för landets ledning – och ett farligt nederlag för ansvariga polismyndigheter och säkerhetstjänst i Peking.

Som bland annat Bill Bishop noterar i nyhetsbrevet Sinocism, så kommer sannolikt ”huvuden rulla” i dessa organisationer och övervakningen av huvudstadens befolkning trappas upp ytterligare i samband med partikongressen.

En annan viktig ingrediens för att stoppa fler liknande protestaktioner är givetvis att gömma undan det inträffade. Händelsen nämns inte alls i Kinas statliga medier, och på de sociala medierna går censuren på högvarv.

Så här skriver Associated Press om myndigheternas åtgärder för att mörka händelsen:

Dozens of police milled about the area, entering stores. At times, they stopped pedestrians and questioned them. Associated Press journalists were questioned three times and asked to produce identification. Police denied anything unusual had happened in the area.

Three shopkeepers also denied seeing any banners, smoke or any unusual activity. One woman shook her head “no” without even looking up from her sewing machine.

(…)

Posts containing the hashtags Beijing or Haidian were quickly blocked on China’s popular Weibo social media platform. Some of the posts expressed support and praised the unidentified person’s courage without referring to the incident directly.

Others said on Twitter that their accounts had been temporarily disabled on another major Chinese platform, WeChat, after they shared photos of the incident. A song named “Sitong Bridge,” the name of the section of elevated roadway where the incident reportedly happened, was removed from online music platforms.

I takt med att internetanvändare blev alltmer nyfikna på snacket om en eventuell protestaktion i Peking, så censurerades allt fler sökord på Kinas sociala medier.

Enligt uppgifter på Twitter som också återges i The Guardian, så har till och med termer som ”jag såg det” och ”jag såg det inte” blockerats på mikrobloggen Sina Weibo och chattappen WeChat, där många användare också uppger att deras konton blivit låsta eller raderad för att de försökt uppmärksamma eller fråga om saken.

Vem den enskilda demonstranten är eller vad som händer med honom är i dagsläget oklart.

Det är också omöjligt att utesluta att liknande missnöjesyttringar har eller kommer äga rum på andra platser i Kina, där det inte finns utländska medier eller användare av utländska sociala medier på plats som tar bilder på och berättar om vad som skett.

Kinamedias nya artiklar direkt till din inkorg

Gör som 765 andra, prenumerera du med.

Translate article

Kinamedias nya artiklar till din inkorg helt gratis

Gör som 765 andra, prenumerera du med.