Bild: Pexels

Många begränsningar av internet i Kina

1 oktober, 2022

OBS: Artikeln presenteras i samarbete med Bazoom Group

Många av oss är vana vid att få god hjälp av internet dagligen. Vare sig det gäller nytta eller nöje. Men när man befinner sig i Kina behöver man tänka på att internet är mycket mer begränsat, då staten har blockerat flera appar och tjänster.

Sociala medier används dagligen av många svenskar som använder sig av en smartphone, men detta kan man inte använda sig av när man är i Kina. En del tänker kanske att det bara är att installera en vpn-tjänst, men riktigt så enkelt är det inte. Även flera av dessa tjänster har Kina funnit och sedan valt att blockera för landets invånare och besökare.

I Sverige är vi vana vid att underhålla oss med bloggar, nyhetssidor och sociala medier utan större begränsningar. Om du till exempel är intresserad av att läsa om ekonomi, teknik och blogginlägg av blandat innehåll så läs mer om det här. Det finns naturligtvis många andra liknande sajter som vi har enkel tillgång till. Men detta är inte lika självklart i Kina.

Bloggare i Kina

Intresset för bloggar är stort i Kina, men det är inte fritt fram med allt. Till exempel kan de inte använda sig av välkända blogger. Utan de får finna andra alternativ, som är godkända i landet. Inte heller är det lätt för kinesiska bloggare att finna inspiration från sociala medier eller att söka upp information. Många kanaler som förser oss med information är blockerade eller begränsade i Kina, till exempel Wikipedia och Google.

Med flera begränsningar blir det tuffare att blogga i Kina och lansera sajter som exempelvis rummen.se. Där finns blandat innehåll, men frågan är ju hur pass blandat de tillåts ha. Det finns många fler regler de måste ta hänsyn till och det kan ta längre tid för dem att finna uppdaterad information på nätet.

Regler för bloggare och influencers

Det finns 30-talet regler som man måste förhålla sig till om man vill blogga i Kina. Till exempel är det inte tillåtet att yttra sig om medicin om man inte är kvalificerad för det. Då är frågan om det hade varit godkänt med liknande inlägg som finns på lekplats.net.

Exakt vad som innebär med att vara kvalificerad är inte så lätt att finna svar på. Men det låter ju som att man måste ha en viss typ av utbildning eller tillstånd för att kunna skriva om saker som blodvärde och förkylning. Vilket för oss i Sverige är en enkel sak, då denna typ av information är lättåtkomlig på både privata och statliga sidor på internet.

Kinamedias nya artiklar direkt till din inkorg

Gör som 764 andra, prenumerera du med.

Translate article

Go toTop