Kutym för att ge bort en present i Kina

1 oktober, 2022

OBS: Artikeln presenteras i samarbete med Finshelf

Det finns få bättre sätt att knyta band till någon eller visa uppskattning och respekt, än att ge bort en present. Exakt vad man ska ge bort är däremot inte alltid enkelt att bestämma och enklare blir det inte när man måste väga in kulturella skillnader i beslutet. Kulturkrockar kan leda till onödiga missförstånd, så om du ska ge bort en gåva i Kina finns det ett och annat som kan vara värdefullt att ha i åtanke.

Vett och etikett du känner igen

I grund och botten fungerar det på många sätt likadant att ge bort en present i Kina som det gör i Sverige och andra delar av västvärlden. Vi ger varandra gåvor som en form av visad uppskattning, kärlek eller tacksamhet under födelsedagar och andra större högtider, men också i samband med middagsbjudningar och dylikt.

Utgår du från en utgångspunkt av omtanke och hövlighet när du ska ge bort en present är chanserna med andra ord goda att din vänliga gest kommer att landa rätt.

Något som kan vara bra att veta är att man i Kina lägger större vikt vid bildandet av relationer genom att ge gåvor till varandra, än vad man gör i Sverige. Att återgälda en mottagen gåva med en liknande gest (när möjligheten ges) blir därför lite extra viktigt i Kina. Även i Sverige är det kutym att ge något tillbaka i gengäld när man får chansen, men i Kina är det en förväntning i en aning större utsträckning.

En annan aspekt av gåvogivandet som du säkerligen känner igen, men som är mer påtagligt i Kina, är att du sannolikt kommer att få insistera på att mottagaren ska acceptera presenten. Det är viktigt att inte framstå som girig, så mottagaren kan mycket väl avböja gåvan en handfull gånger innan hen faktiskt tar emot den.

Se till att insistera, men var också lyhörd och försök vara uppmärksam på om mottagaren faktiskt har en legitim anledning till att tacka nej. Skulle till exempel din present vara alldeles för överdådig kan mottagaren möjligtvis känna att det blir omöjligt att återgälda gesten och måste därför avböja.

Bli med andra ord inte förvånad om mottagaren ödmjukt tackar nej till en början. Bli inte heller överraskad om hen inte glatt öppnar presenten direkt. Även på den punkten är det ofta viktigt för mottagaren att inte verka girig och därför öppnas den i regel vid en senare tillfälle eller efter sammankomsten.

Fallgropar att undvika

Likheterna med att ge bort presenter i Sverige och i Kina är många, men det finns givetvis en och annan kulturell skillnad. En sak som är viktigt att ha i åtanke är att man i Kina lägger mycket större vikt vid symbolik när det kommer till ord, nummer, färger och föremål med mera, vilket öppnar upp för en del fallgropar och förväntningar, som kan upplevas som oväntade för dig.

När det kommer till att navigera olika färger är det bra att veta att rött är en färg som associeras med tur och lycka. Det är exempelvis en av anledningarna till att unga ofta får röda kuvert i samband med det kinesiska nyåret och detsamma delas ut till nygifta i samband med deras bröllop. Trots det bör du vara väldigt noga med att inte skriva mottagarens namn i rött bläck, då det kan ses som ett tecken på annalkande otur.

Vitt, och i mindre utsträckning svart, är ofta associerat med död och sorg, vilket också kan vara bra att ha i åtanke, inte minst när du slår in ditt paket. En fin inslagning av presenten är viktigt i Kina och när du slår in gåvan är det en fördel att välja färg efter sammanhang. Rött är ett säkert kort för inslagningen för de flesta glada sammanhang, svart och vitt passar i samband med begravningar och guld eller silver för bröllop.

Ett nummer som kan vara bra att undvika är ”4” eftersom ordet för siffran låter snarlikt ordet för
”död” på mandarin. Därför undviks det i regel att ge bort presenter i fyra delar och liknande. Åt motsatt håll är ”6” och ”8” nummer med associationer till tur.

På grund av deras namn och vad de låter som på mandarin finns det en och annan sak du bör undvika att ge bort. Päron, skor, klockor och paraplyer är exempel på objekt som anses vara otur att ge bort på grund av vad de låter som. Andra saker du bör undvika att ge bort inkluderar halsband och smycken, bälten och slipsar, men det beror snarare på att det anses för intima gåvor (om det inte är till en partner) än någon form av vidskepelse.

Slutligen, se till att du räcker över presenten med båda händer. Det anses respektfullt både för givaren och mottagaren att ge och ta emot presenter med bägge händerna.

Kinamedias nya artiklar direkt till din inkorg

Gör som 765 andra, prenumerera du med.

Translate article

Kinamedias nya artiklar till din inkorg helt gratis

Gör som 765 andra, prenumerera du med.