Kina tillverkar mycket av vår heminredning – från posters till möbler och lampor

1 oktober, 2022

OBS: Artikeln presenteras i samarbete med Incredible Revenue

Sverige och resten av Skandinavien, med Danmark i spetsen, är marknadsledande inom möbeldesign och heminredning. Men trots att mycket produceras nationellt, finns det gott om företag i Sverige som producerar en stor del av sina produkter i Kina som sedan skeppas till Europa.

Inom heminredning är detta inte annorlunda och allt från möbler till lampor tillverkas i Kina. Men hur kommer det sig egentligen att Kina är en sådan massiv spelare på den globala tillverkningsmarknaden? Oavsett om du är intresserad av att köpa posters eller en ny stol är det mycket goda chanser att hela produkten eller delar av den har producerats i Kina. Kina är en utav de ekonomier som växer snabbast i världen och trenden ser inte ut att sakta av inom kommande år.

Gott om utrymme för fabriker

Fabriker och infrastrukturen som krävs för att producera stora mängder produkter är ett av de största hindren för att kunna dra i gång en större fabrik i exempelvis Sverige. Även om det självklart finns stora och traditionstunga fabriker i landet, och där det med jämna mellanrum byggs nya, är dessa sällan inriktade på samma saker som Kina. Där Sverige i mångt och mycket sätter kvalitet före kvantitet är det inte sällan tvärt om i Kina.

Kombinera detta med den kinesiska regeringens vilja att få ekonomin att växa så snabbt som möjligt och du har svaret på varför landets export av heminredning till Sverige är så stor. Men det räcker som bekant inte bara att bygga ett par fabriker. Samtidigt behövs en större mängd arbetskraft till dessa fabriker för att kunna skapa en stor och ökad produktion.

Transport är i mångt och mycket inte ett hinder

Vid första anblick är det inte särskilt märkligt att tänka sig att transportkostnaderna från Kina till Europa och resten av välden helt enkelt skulle sätta käppar i hjulet för detta. Då det fortsatt är relativt billigt att skicka saker med hjälp av containerfartyg, kan produktionen även den fortsatt ske i Kina. Särskilt om produkterna är mindre och lätta att transportera. Kina är även hem till många stora hamnar och det finns ett mycket effektivt system inrikes för transport av varor.

Vissa företag väljer att vända sig till andra exportörer

Samtidigt finns det en hel del problem med att låta sin produktion ske i Kina. Att produkterna är så billiga betyder att någon annan sektor tar stryk. Det är heller inte ovanligt med rapporter om dåliga arbetsförhållanden i kinesiska fabriker samt att de stora fabrikerna påverkar dagens globala klimat.

Även om den kinesiska regeringen på senare år har börjat visa en allt större medvetenhet om vad landet släpper ut, är detta inte i närheten av tillräckligt. På grund av detta finns det många företag som väljer att söka sig till alternativa leverantörer för att enklare nå de klimatmålen som satts upp under kommande år.

Kinamedias nya artiklar direkt till din inkorg

Gör som 764 andra, prenumerera du med.

Translate article

Go toTop